Este avertismentul medicilor de recuperare medicală care atrag atenția părinților să acorde atenție modului în care își petrec timpul copiii lor.
Mai ales atunci când petrec ore la rând captivați de tehnologie, iar aici ne referim la telefoane, tablete sau laptopuri.
Inconștient, copilul adoptă o poziție necorespunzătoare în care încremenește foarte mult timp, fiind concentrat pe ceea ce urmărește în mediul virtual.
Constantin Tudorache, medic șef Laboratorul de Medicină Fizică și Balneologie - Pediatrie.
„Măcar de ar sta la distanță normală față de ochi, dar ei stau cocoșați. Această deformare, această cifoză se fixează în trei - patru ani și pe urmă degeaba mai încerci să o redresezi pentru că nu se mai poate. Deci, tratamentul pentru redresare și normalizarea posturii vertebrale se face acum, în această perioadă, deci 10 - 20 de ani.”
Există și situații, tot mai frecvente, în care medicii se confruntă cu deformări la falange cauzate de utilizarea excesivă a telefonului.
Utilizarea prelungită a mobilului poate duce la diferite probleme ale mâinilor, inclusiv deformări ale degetelor, dureri articulare și inflamații.
Aceste probleme apar din cauza pozițiilor repetitive și a presiunii constante exercitate asupra degetelor.
Constantin Tudorache, medic șef Laboratorul de Medicină Fizică și Balneologie - Pediatrie.
„Aici mă refer și la telefon, și la laptop. Dar unde se poate lucra este acasă și la școală. La noi, dacă copilul vine, îi dăm toată atenția și să vină din cei care respectă și ascultă. Eu nu înțeleg, când vin la noi, ei ce au impresia că noi suntem cu o soluție universală, fără muncă, fără gimnastică, fără masaj, fără respectarea unei anumite posturi?”