Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Școlile selectate pentru a beneficia de resursele financiare au fost stabilite de Ministerul Educației, după solicitările transmise de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani. Guvernul acordă o sumă fixă de 15 lei/per elev pentru acest supliment alimentar care înlocuiește deja nedoritul corn consumat cu lapte.
La Școala Gimnazială Orășeni Deal ziua de 22 noiembrie 2022 a fost prima în care s-a acordat acest produs alimentar. Unitatea de învățământ cu structurile aferente este una dintre beneficiare iar această masă caldă ajunge la aproape 270 de elevi, inclusiv din învățământul preșcolar.
Inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc s-a deplasat la Școala din Orășeni Deal în cursul dimineții de marți pentru a afla reacția copiilor și impactul acestui program guvernamental în școlile botoșănene.
Copiii din școala aflată în comuna Curtești au primit în cursul dimineții sendvișuri cu șuncă și clementine.
„Momentan se merge pe varianta sendvișuri pentru că sunt mai practice. Din cauza lipsei unui spațiu adecvat pentru servirea mesei, programul este denumit masă caldă dar practic, prin ordinul de ministru este un supliment alimentar pentru elevii noștri, deci nu neapărat trebuie să fie o masă caldă. Și având în vedere că sunt și copii preșcolari este foarte greu să le oferi o supă, ar însemna un efort consistent din partea educatorilor, la 32 de copii să le asigure, avem grupe destul de mari de preșcolari”,
Radu Bogdan Tănasă, director Școala Gimnazială Orășeni Deal (foto jos)
Școala din Orășeni Deal deservește o comună destul de întinsă, Curtești. Este frecventată înclusiv de elevi din satul Agafton care fac naveta zilnic pe o distanță de 11 kilometri. Există un microbuz școlar, astfel că nu există disconfort pentru copii, în afara minutelor în care așteaptă mijlocul de transport care se află aproape continuu în mișcare.
Lipită de municipiul reședință de județ, comuna Curtești s-a dezvoltat în ultimii ani grație locuitorilor din urban care au migrat către apropiatul rural unde s-au tot construit case. Chiar cu o creștere a populației, comuna suferă totuși la un capitol.
„Din păcate avem o lipsă mare de elevi și unul din scopurile acestui program este de atragere a elevilor către unitățile școlare din comuna noastră întrucât populația școlară la nivelul școlilor este în scădere, trăim așa un paradox, comuna este într-o continuă dezvoltare dar populația școlară este în scădere. Și atunci încercăm prin toate metodele să atragem copiii către școlile din comuna noastră Curtești”,
Radu Bogdan Tănasă, director Școala Gimnazială Orășeni Deal
Șeful educației botoșănene a verificat modul în care este implementat programul guvernamental „Masa Caldă” și i-a întrebat direct pe copii despre calitatea alimentară a pachețelului primit în premieră, la școală. Majoritatea au răspuns că preferă sendvișul în locul cornului cu lapte, mai ales pentru că „are carne”.
„Școala arată foarte bine, condițiile de învățământ sunt ridicate, este curățenie, ne-am bucurat să vedem reacția copiilor vizavi de acest program «masă caldă» desfășurat de Guvernul României și reacția lor este pozitivă. S-au bucurat, pachetul este consistent și și-l doresc în continuare în detrimentul programului «Lapte și Corn» care are o oarecare vechime, dar copiii ar prefera altceva, este normal”,
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general
În municipiu, programul este implementat la Școala nr. 12 dar și la Liceul cu Program Sportiv, o unitate de învățământ cu o populație școlară destul de consistentă față de mediul rural.
Aproape 900 de copii primesc suplimentul alimentar la Liceul Sportiv, în fiecare zi de școală.
„Avem 829 de elevi beneficiari ai acestui program. Sigur în fiecare zi se aduc sendvișuri în funcție de cum s-a stabilit caietul de sarcini și prin licitația care a fost câștigată de operatorul economic. Datoria noastră este să verificăm dacă corespunde conform caietului de sarcini și, sigur, vizavi de numărul de porții care sunt aduse zilnic în Liceul Sportiv. Dacă atunci când aveam programul laptele și cornul mai găseam în sălile de clasă resturi și produse neconsumate, acum nu, absolut nimic”,
Gabriel Hârtie, director Liceul cu Program Sportiv
Conținutul sendvișurilor diferă de la o zi a săptămânii, la alta. Copiii primesc șuncă de porc, salam uscat, șuncă de pui, mușchi file sau șuncă de Praga, asezonate cu legume. Pe lângă sendviș beneficiază și de un fruct.
În județul Botoșani, peste 4.000 de elevi sunt beneficiari ai acestui program finanțat de Guvernul României.
Măsuri agresive la FC Botoșani după o discuție Iftime - Ciobotariu
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Colindele unor elevi au adus lumină și bucurie în centrele vârstnicilor din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Dincolo de datorie: Polițiștii de frontieră au împărțit daruri și zâmbete copiilor nevoiași
Andreea Coțovanu
Dec 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Bucuria Crăciunului între ziduri: Colinde, emoții și îmbrățișări pentru tătici și copii- VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile