Construcţia celui mai mare parc de agrement din Moldova este pusă sub semnul întrebării din cauza unei greşeli de proiectare. Parcul se află în imediata apropiere a unității militare din Botoșani, iar lucrările au început fără să respecte condiţiile cerute de Legea Apărării Naţionale. Primăria a primit pentru acest proiect finanţare europeană şi riscă să dea banii înapoi dacă zona de agrement nu este gata până la sfârşitul anului, anunță Digi 24.
Şantierul parcului Cornișa din municipiul Botoșani s-a deschis în 2013. Potrivit proiectului, zona de agrement se va întinde pe 50 de hectare unde vor fi amenajate piscine exterioare cu plajă, un râu artificial pentru rafting, terenuri de sport, patinoar artificial, un amfiteatru în aer liber şi chiar un bazin olimpic. Lucrările s-au împotmolit însă când au ajuns în vecinătatea unităţii militare.
"Primăria Municipiului Botoşani nu a respectat condiţiile impuse prin avizul Statului Major General, în ceea ce priveşte distanţa minimă de siguranţă pentru amplasarea construcţiilor în cadrul proiectului," se arată într-un comunicat emis de biroul de Presă al MApN.
"Au fost niște probleme legate de o sincronizare a cadastrului din partea armatei și a cadastrului pe care au lucrat proiectanții din primărie. A trebuit refăcut, rearanjate obiectivele, reavizat la ADR NE, reavizat la minister," a explicat Ovidiu Portariuc, primarul municipiului Botoșani.
Din cauza disensiunilor dintre Primărie şi Ministerul Apărării Naţionale, lucrările la parcul de agrement au deja o întârziere de nouă luni. Fostul primar al Botoșaniului, în mandatul căruia s-a obținut finanțarea europeană, susţine însă că nu eroarea de proiectare ar fi problema, ci reacţia greoaie a celor care sunt acum la conducerea administraţiei locale.
Cătălin Flutur, fostul primar al municipiului Botoșani: "asta nu putea să influențeze decât cu maxim 3% din valoarea proiectului pentru că noi vorbim de un proiect care se întinde pe 48 de hectare, iar acolo vorbim de câteva mii de metri."
În cazul în care lucrările de la parcul Cornișa nu vor fi gata până în luna decembrie a anului 2015, Primăria Municipiului Botoșani ar putea fi obligată de UE să returneze suma de aproape 34 de milioane de lei.
Ca să poată continua lucrările, Primăria Botoşani ar trebui să construiască în apropierea unităţii militare un gard de aproape trei metri înălţime, o cale de acces separată pentru militari şi un sistem de supraveghere video.
ASTĂZI: Protest tăcut la Muzeul Județean pentru salarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Harta șpăgii din spitale, procent ridicat la Botoșani – CLASAMENTUL
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un italian recunoscător a fost premiat pe scena teatrului: S-a spart zidul tăcerii – VIDEO
Oana Sava
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: „Te Deum” la Uspenia pentru marele poet Mihai Eminescu – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile