În timp ce în Piaţa Revoluţiei 50 de militari rezervişti protestau, la cîteva zeci de metri depărtare aproximativ 200 de botoşăneni sărbătoreau Ziua Armatei. În parcul din spatele Bibliotecii Judeţene Mihai Eminescu, recent modernizat, s-a dezvelit bustul generalului erou Gheorghe Avramescu, originar din Botoşani.
„Anul acesta, la Botoşani, Ziua Armatei Române are o semnificaţie deosebită”
Festivitatea a început cu o slujnă religioasă de sfinţire a monumentului şi a continuat cu discursuri ale prefectului, primarului şi reprezentanţilor militarilor activi şi rezervişti.
„Ne-am adunat astăzi aici pentru a marca ziua uneia din cele mai importante instituţii ale statului român, o instituţie de care a depins formarea acestuia şi care a vegheat ca el să dăinuie pînă astăzi în hotarele lui”, a afirmat
prefectul Cristian Roman. În acelaşi timp,
primarul Cătălin Flutur a subliniat că „25 octombrie trebuie să constituie o sărbătoare nu numai pentru cei care îmbracă haina militară, ci pentru noi toţi. Anul acesta, la Botoşani, Ziua Armatei Române are o semnificaţie deosebită şi asta datorită propunerii pe care am primit-o din partea filialelor Botoşani a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, a Uniunii Naţionale Vatra Românească, a Asociaţiei Veteranilor de Război, de a atribui parcului în care ne aflăm astăzi numele celui care a fost generalul Gheorghe Avramescu”.
Ploaie de politicieni, imn la CD
La festivitate s-au îngrămădit o mulţime de oameni politici, delegaţi ai PDL, PSD, PNL, PRM şi PC, depunînd coroane.
Astfel, unii dintre ei, precum şefii Primăriei sau reprezentanţii Consiliului Judeţean, au ajuns să facă acest lucru de două ori, prima dată prin prisma funcţiei publice, iar a doua oară datorită celei politice. Întrucît Garnizoana Botoşani nu mai are fanfară, Imnul de Stat al României, precum şi alte cîntece patriotice s-au făcut auzitecu ajutorul unui CD. Spre deosebire de alte ceremonii similare, de această dată mai mulţi elevi au depus flori la monument. Acesta este opera sculptorului Marcel Mănăstireanu, care cu această ocazie a primit şi o diplomă de excelenţă din partea municipalităţii.
Gheorghe Avramescu – a eliberat Careiul şi a murit în condiţii misterioase
Pe 25 octombrie 1944, militarii români de sub comanda Generalului Avramescu au eliberat Careiul, ultima localitate românească dintre cele cedate prin Dictatul de la Viena din 1940. Pe 2 martie 1945, la 61 de ani, generalul Avramescu a fost convocat la comandamentul Armatei a 40-a sovietice. După o oră, ofițerilor din delegația română li s-a comunicat că Avramescu și generalul rus Filip Fedorovici Jmacenko au plecat la punctul de comanda al Frontului al 2-lea Ucrainean, fiind chemați de mareșalul Malinovski.
De fapt, generalul Avramescu fusese arestat. La comanda Armatei a 4-a române a rămas generalul Nicolae Dăscălescu, care a făcut mai multe intervenții pe lângă sovietici pentru a afla de soarta lui Avramescu. Generalul sovietic Jmacenko l-s sfătuit să ceară lămuriri Ministerul Apărării sau Statul Major Român.
Pe 3 martie 1945, Adela, soția generalului și fiica sa, Felicia, au fost arestate și trimise în Siberia. Felicia s-a sinucis, iar Adela s-a reîntors în România în 1956. Autoritățile sovietice au comunicat că generalul Avramescu ar fi fost ucis pe 3 martie 1945, în aceeași zi cu arestarea soției și fiicei sale, într-un atac aerian asupra mașinii cu care era transportat, iar trupul neînsuflețit a fost înmormântat în cimitirul Soshalom din Budapesta. Există posibilitatea ca Avramescu să fi fost executat de NKVD, deoarece în mod straniu, mașina în care era transportat a fost lovită de un singur glonț, care s-a întâmplat să-l ucida pe general. Pe 23 octombrie 2000, rămășițele pământești ale generalului Gheorghe Avramescu au fost readuse în România și au fost înmormântate cu onoruri militare în Cimitirul Militar din Cluj.