Un gest simplu, firesc într-o societatea normală.
”Spre cinstirea pe care o merită Eroii din Cimitirul Pacea. Cu mulțumiri, Un Botoșănean”. Acesta este mesajul pe care primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, l-a primit într-o zi în plic.
Cuvinte însoțite de un steag nou-nouț, proaspăt, menit să îl înlocuiască pe cel care flutura în zdrențe deasupra monumentului închinat eroilor neamului. Chiar dacă reacția primarului nu a venit imediat, insistența expeditorului a dat roade: steagul nou a fost ridicat zilele trecute.
Imaginile postate pe rețeaua de socializare au stârnit reacții de apreciere, astfel încât i-am solicitat inițiatoarei acestui gest, o profesoară ieșită de curând la pensie, dar foarte atașată orașului, să ne dezvăluie cum a pornit ideea.
Povestea e simplă, povestește profesoara din Botoșani care a avut inițiativa și care, mai ales, nu a renunțat până când nu a văzut finalizat demersul de a înlocui steagul rupt.
Ce a făcut profesoara Carmen Mandache? A sesizat situația, i-a scris primarului municipiului Botoșani. Atunci când a văzut că nu se întâmplă nimic, s-a întors cu un nou mesaj, de data aceasta și cu un steag nou.
”Am observat încă din decembrie că steagul este deteriorat, am postat pe Facebook, iar în ianuarie am pus o fotografie pe pagina domnului Cosmin Andrei. Nu s-a întâmplat nimic, așa că am decis că trebuie să reacționez, să-i ușurez munca, cumpărând un drapel pe care l-am pus într-un plic și l-am lăsat la portarul Primăriei”,
Prof. Carmen Mandache
A așteptat o reacție din partea edilului-șef, însă aceasta a întârziat să apară. Nu a renunțat, convinsă că eroii merită mai mult de un steag cu franjuri.
”Am postat din nou, întrebându-mă ce s-a întâmplat. În urma comentariilor, am trimis un mesaj către domnul primar și reacția a venit la câteva ore (probabil s-a interesat pe unde rătăcise drapelul), apoi, azi am fost să verific și am fost plăcut surprinsă văzându-l arborat. Să mai spună cineva că edilul nostru nu e receptiv! În mai puțin de 24 de ore problema a fost rezolvată”,
Prof. Carmen Mandache
Acum, profesoara este mulțumită, dar mai ales spune că implicarea cetățenilor ar trebui să fie și ea ceva mai constructivă. A critica la nesfârșit, a comenta de pe margine, în situații în care un gest simplu făcut de cetățeni poate fi la îndemână, este un comportament dăunător într-o comunitate.
”Critica nu face bine, încrâncenează și nu asta ne dorim. Mie mi s-a părut normal să reacționez având în vedere că puteam, financiar vorbind, să fac asta. Nu știu care a fost sloganul din campania electorală, dar, cu siguranță e „ Activi doar împreună!”. Adică cetățeanul se implică activ, începând acțiunea, apoi primarul o continuă. Cum ar spune francezul „ il faut absolument agir”. Dacă aș fi știut asta acum o săptămână i-aș fi schițat un mesaj pentru Ziua Internațională a Teatrului și i l-aș fi expediat pe mess. Probabil vina de a fi uitat de această zi importantă îi revine consilierului său personal pe probleme culturale, pe care ar trebui să-l avertizeze și să-l trimită la un curs de formare. Poate chiar la Teatru. Mulțumesc pentru receptivitate”,
Prof. Carmen Mandache
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile