Irina Katan este profesor de limba și literatura ucraineană în Ucraina.
A participat în seria a doua de cursuri din Ucraina – Cernăuți, în cadrul proiectului „CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142 finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020.
Printre cei 20 de participanți s-a regăsit și tânăra profesoară de limba și literatura ucraineană Irina Katan, aflată la început de carieră și plină de pasiunea cunoașterii pe care își dorește să le-o transmită și generațiilor de elevi pe care îi va avea în îndrumare.
Are 25 de ani și predă la Școala Medie „Ioan Vatamanu” din Costiceni. Este unul dintre cadrele didactice asupra căruia CreaFuture a lăsat o amprentă puternică.
„Mi-a plăcut foarte mult, este vorba despre creativitate și despre noi metode nonformale de predare în școală, cu care noi ne întâlnim dar de abia începem. Știm că ele sunt, dar le folosim foarte puțin. Fiindcă nu avem atâta informație și cum au fosr organizate aici, au fost excelente. Pentru că am avut în câteva zile mai mult decât am avut la master la Universitate. Și...mi-au plăcut”,
Irina Katan, profesor Cernăuți
Recunoaște că este primul curs în care creativitatea a fost pusă la rang de artă, la care a participat: „Nu. Adică eu nu am fost. Au fost organizate pentru profesori în România, acum vreo doi, trei ani în urmă și au fost mai mult pe metode clasice, pe astea nonformale, nu”.
Iar despre metodele nonformale, frumoase și antrenanente deopotrivă, nu poate decât să se pronunțe pozitiv. Mai ales că este...
„Clar că le putem implementa, adică încercăm să le implementăm deja, eu ca o profesoară tânără am experiență de lucru mică și vreau să le fie elevilor interesant și mie să-mi fie ceva nou. E clar lucru, copiii nu mai vor metode clasice, pentru că se plictisesc”.
I-au plăcut extrem de multe lucruri la cursul susținut de formatorul Adriana Cojocaru și consilierii de dezvoltare personală Raluca Bălășcău și Alexandra Aolăriței care i-au fost ca un „manual în educația nonformală”.
„Cel mai mult mi-au plăcut trainerii care ne-au predat, chiar vreau să le mulțumesc foarte mult dacă vor urmări acest interviu, sunt niște oameni foarte, foarte buni și plăcuți. Mult depinde și de persoana care predă. Și ne dau așa ușor, ca să ne placă și să continuăm și să vrem să ducem în școală ceea ce ne dau ei aici”.
Creativitatea!
Da, creativitatea.
Irina Katan: „Este importantă creativitatea, încercăm să învățăm elevii să învețe și să se poată realiza în viață. Iar creativitatea este numărul 1, se cere”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024