La Botoșani, unele instituții publice de stat se află în situația în care „glonțul le-a trecut ușor pe la ureche” și se auto-felicită pentru unele decizii din trecut.
Alții în schimb s-au trezit cu facturi și de patru - cinci ori mai mari, în decurs de numai o lună.
Nu au fost lovite de această creștere uriașă la curent electric și căldură cele mai importante instituții ale județului și orașului: Palatul Administrativ, în care își desfășoară activitatea Prefectura și Consiliul Județean, și nici Primăria Botoșani.
Ambele clădiri au aceeași sursă de încălzire, respectiv centrala termică aflată în incinta Prefecturii. În această situație Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în subordinea căruia se află și Instituția Prefectului, a negociat un contract cadru pentru toate structurile din teritoriu și a achiziționat serviciile de utilități prin Bursa Română de Mărfuri, la prețuri accesibile în contextul actual.
Și dacă la intrarea în sezonul rece, de cele mai multe ori funcționarii Primăriei sunt puși în situația inedită de a aștepta căldură de la Prefectură, se pare că spre final de iarnă disconfortul creat atunci a devenit cea mai mică problemă interinstituțională.
„Noi suntem prinși într-un contract subsecvent. Până la 31 martie se mențin toate tarifele care erau, de la 1 aprilie probabil din nou, pe bursă se încheia un nou contract. Nu a fost o diferență sesizabilă, a fost de 6%, m-au interesat și procentele pentru a vedea exact. Primăria este în aceeași situație, este de fapt conectată la centrala noastră, la fel și Consiliul Județean”,
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
Factura principală este achitată de Prefectură, fiind calculate și cotele celorlalte două instituții la plată.
În schimb, la una dintre unitățile Consiliului Județean situația este alarmantă, în sensul că factura calculată pentru luna ianuarie este de aproape patru ori mai mare decât cea din decembrie, anul trecut.
Anul acesta, Muzeul Județean Botoșani are alocată o sumă totală de 400.000 de lei pentru energie electrică și gaz, în condițiile în care o singură factură este de aproape 100.000 de lei.
„Am și discutat deja cu dna președinte Federovici, căutăm cumva soluții pentru că la valorile actuale nu ne încadrăm în bugetul alocat pentru anul acesta. Ultima factură însumează 82.000 de lei pentru toate cele nouă muzee. Asta în condițiile în care am scăzut consumul, tocmai așteptându-ne că vor fi prețuri mari. Deci 82.000 de lei față de 21.400 pe decembrie. Deci, aproape de patru ori mai scump și în contextul în care am făcut economii”,
Aurel Melniciuc, director Muzeul Județean Botoșani
Președintele CJ a promis că încearcă să găsească soluții, mai ales în contextul unor discuții pentru compensări de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Un alt caz „fericit” pentru situația actuală este cel al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, instituția aflată sub tutela Ministerului Muncii. Furnizorul de agent termic în acest caz este compania Consiliului Local, Modern Calor, unde a fost crescut prețul gigacaloriei, însă impactul în facturi nu este atât de drastic.
„Noi suntem cu Modern Calor din 2020, din noiembrie și plătim la gigacalorie și acolo nu a sărit atât de tare ca la gaz și la curent. Aici, pe clădirea mare. Restul sunt consumuri și prețuri ca peste tot. Spațiile mici la Săveni și Dorohoi sunt rămase pe curent și pe gaz pentru încălzire, dar sunt costuri pe care încă le putem duce. Și aici a crescut, la Modern Calor dar nu atât de mult ca la gaz și la curent”,
Anca Apăvăloae, director AJOFM Botoșani
Ceea ce în umă cu doi ani, în noiembrie 2020 mai exact, a însemnat un episod nefericit în care AJOFM nu a dispus de fondurile necesare pentru achiziția unei centrale termice noi, în februarie 2022 se dovedește a fi fost o alegere inspirată.
„Ne-a crăpat pompa de la centrala pe gaz și nu ne-a mai dat nimeni bani să achiziționăm alta și a trebuit să ne racordăm rapid, să avem totuși sursă de căldură. Nu puteam să stăm cu calorifere și ce mai erau, aeroterme pe aici. Și în felul acesta, când au sărit prețurile am fost cât de cât protejați de toată nebunia asta”,
Anca Apăvăloae, director AJOFM Botoșani
O altă clădire generoasă ca suprafață este cea care adăpostește Casa Județeană de Pensii și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), ultima dintre instituții având sediul în administrare.
Deocamdată, în această clădire nu au fost înregistrate șocuri financiare la facturile la căldură.
„S-a mărit prețul la gaz în special, bineînțeles, dar încă suntem OK, am ținut aproape și am urmărit și consumul și toate alea. Mă bătea gândul să trecem la Modern Calor, centralele sunt foarte vechi de acum și sunt foarte scumpe de cumpărat altele”,
Sebastian Tocariu, director AJPIS Botoșani
La doi pași distanță (culmea), un alt imobil adăpostește Direcția Agricolă Județeană și Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Șefii acestor instituții susțin că s-a solicitat deja o renegociere a contractului cu furnizorul de căldură și electricitate, precum și revizuirea acestuia.
Față de luna decembrie, factura pe ianuarie este mai mare de cinci ori.
„Am solicitat ministerului de resort suplimentarea sumelor. Din păcate, este o realitate cruntă pe care o trăim, asta e. Nu decid eu când și cum se va întâmpla, dar e o problemă. Noi am avut pentru luna decembrie în jur de 10.000 de lei, iar acum a venit de peste 50.000 de lei. Am notificat ministerul, am explicat, e o situație națională, nu doar aici la Botoșani. Am mai vorbit și cu colegi în țară, așa e peste tot. Am vorbit cu cei de la Suceava, acolo no comment”,
Cristian Delibaș, director Direcția Agricolă Județeană
Și în acest caz funcționarii au redus consumul la căldură pe timpul nopții și în perioada weekendului. A ajutat în schimb vremea blândă din februarie care probabil va mai diminua din consumurile la căldură.
Creșterile fără precedent ale facturilor la căldură și electricitate au afectat populația dar și operatorii privați sau instituțiile de stat.
Statul a gândit o schemă de compensare a acestor facturi pentru categoriile sociale vulnerabile, prin plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale.
Compensarea facturilor de energie electrică și gaze naturale va fi aplicată doar dacă abonații îndeplinesc cele trei criterii obligatorii respectiv consumul lunar, consumul total pe perioada de aplicare a schemei de sprijin (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022) precum și prețul prezent în contractul de energie.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024