Criza de medici de familie de la Botoșani: Un tânăr la început de carieră poate ajunge la un venit de 40.000 lei pe lună 

Comisia de Dialog Social convocată astăzi de prefectul Dan Nechifor s-a axat în principal pe dificultatea a zeci de mii de pacienți botoșăneni de a avea acces la servicii medicale de familie. 

 

Medicii rari din Botoșani 

 

În total, s-ar părea că sunt opt comune cu peste 20.000 de locuitori unde nu există medic de familie deloc. 

În alte 24 de primării există deficit din acest punct de vedere. Sunt pacienți care parcurg și 55 de km pentru a ajunge la medicul de familie. 

Iar această criză este preconizată a se adânci în județul Botoșani, în condițiile în care din cei 141 de medici de familie, în jur de 60 sunt în prag de pensionare. 

 

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate a explicat care este poziția instituției pe care o conduce în această situație. 

 

Alina Mustiață, director Casa de Asigurări de Sănătate

„Casa de Asigurări nu are calitate de angajator, Casa de Asigurări încheie contracte de prestări de servicii medicale, care sunt de natură civilă. În cadrul comisiei paritare am discutat despre măsurile ce pot fi luate pentru a atrage medicii de familie în județul Botoșani, doar că singuri nu putem, fără sprijinul autorităților locale nu putem.”

 

Practic, medicii de familie încheie un contract de prestări servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate. 

Și plătește munca acestor medici, în funcție de numărul de pacienți care beneficiază de servicii medicale. 

Ceea ce se știe probabil mai puțin este faptul că, pentru un medic de familie aflat la început de carieră, veniturile lunare pot fi unele substanțiale. 

 

Alina Mustiață, director Casa de Asigurări de Sănătate

„Casa de Asigurări oferă partea financiară și a fost îmbunătățită foarte mult. Venitul unui medic care încheie prima dată un contract cu Casa, nou-venit, pornește de la 16.250 de lei, la această sumă se adaugă un procent de 100% în situația în care în acea localitate nu este medic de familie sau 50% dacă mai este un medic în localitatea respectivă, la care se adaugă un spor de zonă. Putem ajunge la sume de peste 30.000 și peste 40.000 de lei pentru un medic nou-venit. Deci, partea financiară este asigurată”

 

Veriga slabă a medicinei de familie 

 

 

Însă cum în orice situație există și lipsuri, în cazul de față veriga slabă a sistemului ar fi primarii. 

Care au obligația de a asigura condiții pentru infrastructura medicală care este una obligatorie pentru orice comunitate. 

 

Alina Mustiață, director Casa de Asigurări de Sănătate

„Ne trebuie sprijinul autorităților locale pentru spațiu. Casa de Asigurări, DSP și nici Colegiul Medicilor nu dețin spații, cabinete medicale, pe care să le punem la dispoziție tinerilor medici, care vin de pe băncile facultății și care presupunem că nu au niciun venit. Ar putea acordate și alte facilități ar putea să le fie acordate și alte facilități, să le fie plătite energia electrică, încălzirea, să le asigure dotările, mobilierul sau chiar locuință de serviciu acolo unde este cazul”

 

Primarii pe de altă parte invocă cel mai probabil încasările mici la bugetul local și imposibilitatea de a susține astfel de cheltuieli de funcționare. Dar și lipsa spațiilor care s-ar preta pentru amenajarea de cabinete medicale. 

Legea prevede obligativitatea unităților administrativ teritoriale de a pune la dispoziție condițiile necesare pentru medicina de familie. Aceeași lege însă nu prevede și sancțiuni acolo unde aceste prevederi nu sunt respectate de către primari. 

 

 

Paste widget container code to the webpage This code is unique for every widget. It can be added in multiple places on page where you want your widgets to appear.
AMP code