Cum datoriile la stat cresc, apetitul sexual al botoşănenilor scade cu fiecare an care trece. Drept dovadă stă numărul scăzut de prezervative şi anticoncepţionale orale sau injectabile distribuite prin intermediul Programului Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului. Cerinţa pentru produsele contraceptive a scăzut cu aproape 50% faţă de anul trecut, iar consecinţa se poate vedea şi în stocurile Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani unde bate vântul la compartimentul pastile anticoncepţionale.
Prezervativul este folosit încă din Antichitate şi a devenit una dintre cele mai cunoscute şi eficiente metode de a evita o sarcină nedorită dar şi cea mai sigură cale de a nu contacta vreo boală venerică. De-a lungul timpului s-a creat o întreagă industrie în jurul său şi de la prezervativul confecţionat din coarnele de animale sau vezică de capră s-a ajuns la o peliculă subţire din latex care stimulează plăcerea pentru ambii parteneri. Cu toate acestea el este folosit din ce în ce mai puţin de către botoşăneni conform datelor furnizate de DSP. Anul acesta s-au distribuit doar 20.600 de prezervative gratuit, cu aproape 16.000 mai puţine faţă de anul trecut.
Jale şi la contraceptive orale
La capitolul contraceptive orale cerinţa a fost dintotdeaua mai mică decât cea a prezervativelor şi acest lucru se reflectă şi în foliile obţinute în acest an de către reprezentantele sexului frumos al oraşului. Numărul cutiilor de anticoncepţionale oferite gratuit de către medicul specialist în planificare familială până în prezent este de 2.800, cu aproape 18.000 mai puţine faţă de anul precedent. Potrivit reprezentanţilor DSP diferenţa de utilizare a produselor contraceptive de la an la an ar avea la bază şi faptul că la Botoşani există doar un singur cabinet medical specific. „
În Botoşani este un singur cabinet de planificare familială la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, în plus nu mai sunt aceeaşi medici de familie care să îşi îndrume pacienţii către acest program”, a declarat
Lidia Onofrei, purtător de cuvânt DSP.
În momentul actual DSP a rămas pe stoc cu doar 9.700 de prezervative, însă în cabinetul de planning se găsesc de toate dar nu şi pentru toţi, adică mai sunt aproape 3.200 de folii de contraceptive orale şi 8.200 de prezervative, cantitate care ar trebui să fie suficientă până la finele acestui an.
Elsa ŞEICA