Situaţie extrem de periculoasă pentru pacienţii infectaţi cu cel mai periculos virus. Mulţi şi-au întrerupt tratamentul pentru că medicamentele care le asigură supravieţuirea lipsesc din spitale, anunță Digi24.
Iar fiecare întrerupere a schemei de tratament echivalează cu un şoc pentru organism, tradus în agravarea bolii şi o şansă mai mică de succes a terapiilor următoare. Chemaţi la Ministerul Sănătăţii pentru explicaţii, producătorii şi distribuitorii se acuză reciproc că au provocat această situaţie.
În România trăiesc aproape 13.000 de persoane infectate cu virusul HIV, număr care sporeşte, anual, cu alte 700. Tot în fiecare an, 350-400 de bolnavi sunt obligaţi să renunţe la tratament din cauza problemelor de aprovizionare cu medicamente. După ce săptămâna trecută s-a epuizat stocul din Bârlad, acum a venit rândul altor oraşe. În decurs de câteva zile, criza a afectat deja peste 300 de pacienţi.
Iulian Petre, preşedintele UNOPA: „Şi mai sunt multe alte judeţe care au mari probleme cu aprovizionarea din cauza distribuitorilor şi producătorilor. Aud de Craiova, Satu Mare, Botoşani şi multe alte judeţe. Dacă nu se rezolvă situaţia urgent vom avea întreruperi mari.“
Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş, Timişoara: „Sunt șapte pacienți. De fapt, nouă. Pentru șapte lipsesc ambele medicamente cu care de la începutul lunii nu am mai fost aprovizionați.“
Oprirea unui tratament înseamnă eşec terapeutic, iar şansele de a ţine boala sub control scad. Cristian Roşu, pacient: „La unul naiv, care nu a avut nicio treabă, ar însemna 16 scheme terapeutice. Diminuarea sau lipsa uneia dintre acestea automat duce şi la pierderea uneia dintre scheme, a unui compus, asta înseamnă diminuarea şansei la viaţă.“
Producătorii şi distribuitorii de medicamente se acuză reciproc: unii spun că au livrat marfa cerută, iar ceilalţi că nu au primit-o.
Alin Ţucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Am convocat printr-o videoconferinţă toţi responsabilii de program din ţară pentru a stabili anumite detalii. Să mă informeze permanent despre lipsa continuităţii şi dacă vor mai apărea probleme.“
Până la o nouă aprovizionare, spitalele care se confruntă cu lipsa medicamentelor vor primi ajutor din partea celor care încă mai au medicamente. Potrivit autorităţilor, necesarul ar putea fi completat la sfârşitul săptămânii, dar nu există nicio garanţie că problemele nu se vor întoarce.
ACUM: Atmosferă de așteptare în sediul PSD, se așteaptă primele exit-poll-uri – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Angajat al unui local public din Botoșani AMENDAT de polițiști în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Flăcări în municipiu, un container a luat foc
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Vot în spatele gratiilor: Sute de deținuți au votat pentru viitor
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024