Un șofer beat a împins mașina pe o stradă în pantă, apoi a urcat la volan și a condus autoturismul folosindu-se doar de frână și volan. Magistrații au decis că nepornirea motorului nu a făcut ca fapta să fie lipsită de pericol.
Este concluzia care reiese dintr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Șoferii care se urcă beți sau drogați la volanul mașinii riscă să ajungă la închisoare pentru o perioadă de cinci ani.
Potrivit Avocatnet.ro, este vorba despre Decizia ICCJ nr. 6/2019, care a fost dată de Completul care dezleagă chestiuni de drept penal.
Așadar, un șofer poate ajunge la închisoare, pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, chiar dacă nu pornește efectiv motorul mașinii. Practic, un șofer nu poate scăpa de pedeapsa penală pentru această faptă doar dacă se argumentează că mașina n-a avut motorul pornit.
„[ICCJ] stabilește că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie”, scrie în decizia Înaltei Curți.
Cum este posibilă o asemenea situație? În cazul care a ajuns la ICCJ a fost vorba de o persoană beată care a împins o mașină pe o stradă aflată în pantă, după care s-a suit în ea și a condus-o folosindu-se doar de frână și volan. Prin urmare, persoana respectivă a condus fără să pornească efectiv motorul automobilului. ICCJ a explicat că, inclusiv într-o asemenea situație, pericolul faptei nu este micșorat de nepornirea motorului.
Mai mult, judecătorii au recurs în motivare și la părerile specialiștilor. Este relevantă, astfel, o părere a Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Concret, faptul că un șofer a condus o mașină beat, fără să aibă motorul pornit, nu previne sancționarea sa penală. Totuși, această circumstanță reprezintă „un aspect de luat în considerare în operațiunea de individualizare judiciară a răspunderii penale (implicit, a sancțiunii penale)”. Cu alte cuvinte, pedeapsa efectiv aplicată ar putea fi mai mică decât s-ar aplica, în mod normal, dacă motorul e pornit.
În același timp, este interesantă o altă opinie menționată în cadrul deciziei ICCJ. E vorba de opinia Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova. Conform acesteia, „punerea în mișcare a vehiculului fără a avea cheia în contact nu reprezintă o activitate de conducere, întrucât persoana nu are o reală putere de direcție și de control asupra mașinii”. ICCJ nu a argumentat, în adoptarea soluției, de ce nu a luat în considerare această perspectivă.
Conform articolului 336 al Codului penal, conducerea pe drumurile publice a unei mașini, de către o persoană beată sau drogată, se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă penală. În cazul consumului de băuturi alcoolice, vorbim de o faptă penală în măsura în care îmbibația alcoolică a șoferului este de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Completul ICCJ care dezleagă chestiuni de drept penal poate da asemenea dezlegări la cererea altor complete de judecată ale ICCJ sau la cererea curților de apel și a tribunalelor. Aceste interpretări ale legislației, ce sunt date de ICCJ, sunt obligatorii pentru toate instanțele din România de la momentul publicării în Monitorul Oficial.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Gabriela Erdic
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024