MITURI DE NET. Cât adevăr este în ştirea că sute de botoşăneni s-au dus la bancomat să scoată bani de pe cardul de sănătate. Așa își întitulează Gândul un articol privitor la deja celebrele carduri care permit accesul la servicii medicale. Iată-l mai jos, fără alte comentarii de prisos:
După ce la 1 mai cardul naţional de sănătate a devenit obligatoriu, a luat naştere o adevărată legendă urbană. Internetul, în general, şi Facebook-ul, în special, s-au umplut în ultimele două zile de ştiri din seria „Cât de proşti sunt românii”. Mai multe publicaţii au scris că sute de oameni săraci şi naivi, în special din mediul rural, şi-au blocat cardurile de sănătate în bancomate, după ce au încercat să le folosească pentru a scoate bani.
Totul a căpătat greutate, când presa centrală a preluat o declaraţie a lui Costel Lupaşcu, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Botoşani, care ar fi spus că reprezentanţii băncilor din Botoşani s-au plâns că sute de persoane şi-ar fi blocat astfel cardurile de sănătate în bancomate. Contactat de Gândul, Lupaşcu a spus că nu a primit o astfel de sesizare, spunând doar că a auzit, la rândul său, astfel de zvonuri. Mai mult, Gândul a verificat dacă un card de sănătate poate intra într-un bancomat.
Spre deosebire de un card bancar obişnuit, cardul de sănătate nici măcar nu intră în bancomat, după cum gândul a testat. Aşadar, nici nu ar fi putut rămâne blocate.
În plus, Costel Lupaşcu, directorul CAS Botoşani, a precizat pentru gândul că nu a primit nici o sesizare oficială în acest sens, din partea reprezentanţilor băncilor.
Din 1 mai, cardul naţional de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.
Din prima zi de funcţionare a cardului naţional de sănătate, spitalele au făcut internări validate cu cardul de sănătate, potrivit Mediafax. Serviciile medicale nevalidate cu cardul de sănătate sunt monitorizate separat, pentru a le analiza şi a accelera predarea cardurilor către asiguraţi.
Asiguraţii au la dispoziţie atât numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate, cât şi numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relaţii despre cardul de sănătate.
Introducerea cardului de sănătate nu modifică drepturile asiguraţilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate. De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiază de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi.
Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile