(P) Indiferent de marcă, de nivelul de echipare sau de caii-putere, mașina ta pleacă de fiecare dată la drum cu un ansamblu format din câteva mii de piese ce trebuie să funcționeze mereu în parametri normali.
În mod previzibil, cele mai vulnerabile sunt cele aflate în mișcare, dar nici piesele responsabile de transmiterea puterii către roți sau de menținerea unui nivel optim de confort nu sunt scutite de uzură. Odată ce primăvara se instalează, simțim nevoia unor mici escapade departe de aglomerația orașului. După lunile de iarnă, în care nu a rulat zi de zi, mașina ta are nevoie de o minimă verificare a elementelor vitale.
Singurul punct de contact dintre automobil și carosabil este suprafața – nu mai mare decât cea a unei palme – pe care un pneu „atinge” asfaltul. Este evidentă importanța unor pneuri într-o stare cât mai bună, pentru ca riscul de a derapa sau de a avea parte de o explozie să fie redus la minimum. Vei recunoaște un set deteriorat după uzura excesivă a benzii de rulare și după deformările prezente pe talon. Dacă la rularea pe suprafețe plane simți vibrații în volan și auzi zgomote, iar traiectoria necesită corecții din volan, trebuie să te îndrepți rapid către un service specializat.
Integritatea mașinii nu depinde întotdeauna de factori obiectivi, cum ar fi starea tehnică a acesteia sau modul în care se prezintă infrastructura rutieră. Avariile accidentale sau furtul sunt pericole care planează în permanență asupra unui automobil. O asigurare casco acoperă riscuri precum fenomenele atmosferice, actele de vandalism, furtul total sau parțial, iar în funcție de polița aleasă, poate oferi avantaje ca asistența rutieră premium, asigurarea părților vitrate sau asigurarea jantelor, respectiv a anvelopelor. Obții imediat tarifele casco online, cu plata securizată, prin card sau transfer bancar, iar polița îți este livrată instant, pe e-mail.
Dacă nivelul lichidului este ușor de verificat, cu ajutorul jojei, pentru celelalte ai putea avea nevoie de ajutorul unui mecanic. Cel mai important dintre acestea este lichidul de frână, ce nu trebuie să capete nuanța maroniu închis, dacă vrei să ai parte de un nivel de siguranță ridicat. Lichidul de servodirecție ajuns la grad de uzură critic se va înnegri, semn că nu a mai fost schimbat de cel puțin 100.000 de kilometri. Chiar dacă sezonul rece a trecut, este vital ca antigelul să fie completat până la nivelul optim, pentru o răcire eficientă a blocului motor.
Semnalizatoarele, stopul pe frână și faza lungă sunt elemente de iluminat fără a căror funcționare optimă te expui unui accident iminent. Acest lucru nu înseamnă că poți face concesii în privința celorlaltor moduri de funcționare, cum ar fi pozițiile față-spate sau faza scurtă. Mai mult, în cazul în care poliția te va depista cu disfuncții ale sistemului de iluminat, vei risca și o amendă.
Temperatura va crește considerabil în săptămânile următoare, așa că nu îți permiți să neglijezi confortul personal și pe cel al pasagerilor. Când aerul din habitaclu este respirabil, iar senzația reconfortantă de răcoare te însoțește la volan, te poți concentra mai bine la drum. Dacă simți un miros neplăcut emis prin gurile de ventilație, te-ai putea confrunta cu apariția bacteriilor și fungilor pe traseul de climatizare. În această situație, este recomandată curățarea instalației cu un spray special, precum și înlocuirea filtrului de polen.
Cu sfaturile de mai sus, poți dobândi siguranța că vei ajunge cu bine la destinație de fiecare dată. Atenția la trafic și respectarea regulilor de circulație te vor ajuta să te bucuri de o primăvară cu deplasări fără incidente.
Credit foto: Shutterstock
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024