(P) Spațiul de lucru influențează modul în care copilul abordează învățarea, îi stimulează curiozitatea, inspirația și creativitatea și îl ajută să se concentreze și să devină productiv. Un spațiu bine amenajat este atrăgător, confortabil și bine organizat. Iată câteva sfaturi despre cum să-i creezi copilului tău un spațiu de învățare care să-l susțină să obțină performanțele școlare dorite.
Evită să amplasezi spațiul de lucru în mijlocul zonelor mai aglomerate din casă sau în apropierea unor elemente care pot distrage. Nu alege, de exemplu, un spațiu frecventat de membrii familiei sau o zonă unde televizorul sau muzica sunt pornite deseori. Oferă-i copilului liniște și alege un loc ferit de zgomote și de interferențe deranjante. O atmosferă protejată de întreruperi va încuraja atenția asupra studiului și va îmbunătăți puterea de concentrare.
De asemenea, asigură-te că există acces la un calculator sau o tabletă dacă acestea sunt necesare pentru studiu, dar instalează aplicații și filtre corespunzătoare și setează limite de timp pentru utilizarea lor.
Protejează vederea copilului și asigură-te că locul în care vei plasa biroul îi oferă toată lumina de care are nevoie pentru a desena, scrie sau citi fără să se chinuie. Alege un spațiu aflat în apropierea ferestrei pentru a beneficia de lumină naturală cât mai mult timp.
Adaugă lămpi pentru a suplimenta lumina naturală în perioadele mai întunecate ale zilei. Optează pentru cele care oferă o lumină similară celei naturale și plasează-le astfel încât să lumineze uniform suprafața de lucru, fără a crea umbre care afectează vizibilitatea. Investește în lămpi cu lumină reglabilă pentru că permit ajustarea luminii și adaptarea acesteia în funcție de nevoi.
O idee inspirată, care adaugă un element captivant spațiului de lucru, poate fi achiziționarea unui glob pamantesc iluminat. Pe lângă faptul că este o sursă de lumină delicată ce creează o atmosferă caldă, globul va stârni curiozitatea și va deveni un instrument educațional fascinant. De asemenea, cei mici apreciază lămpile cu LED-uri colorate sau cu design amuzant și creativ.
Sănătatea este esențială. Investește în mobilier confortabil adaptat vârstei copilului. Un scaun ergonomic și un birou de înălțimea potrivită sunt cruciale pentru o postură corectă în timpul studiului. În plus, cum birourile celor mici sunt supuse diverselor accidente, precum zgârierea sau colorarea, poate fi util să investești în mobilier rezistent și ușor de întreținut.
Un birou ordonat este luminos și spațios și îndeamnă la studiu. Pentru a putea păstra ordinea și pentru a organiza eficient mulțimea de cărți, caiete, accesorii și rechizite școlare, cel mic va avea nevoie de diverse spații de depozitare bine gândite. Acestea pot fi biblioteci, dulapuri, rafturi, sertare sau cutii special alese. Ajută copilul să aibă acces cât mai simplu și rapid la tot ceea ce are nevoie și alocă fiecărei categorii de lucruri spațiul său prestabilit.
Culorile pot afecta starea de spirit. Pentru a crea o atmosferă plăcută care încurajează concentrarea, alege culori calde și luminoase. Nuanțele intense pot da senzația unei camere prea colorate și încărcate, așadar, optează pentru nuanțe blânde. Înveselește camera cu ajutorul accesoriilor de tot felul. Acestea pot fi colorate și jucăușe, dar încearcă totuși să păstrezi armonia cromatică. E important ca celui mic să îi facă plăcere să-și petreacă timpul în această încăpere. Permite-i, de aceea, să-și personalizeze spațiul de lucru cu elemente care îl încântă: figurine, personaje, eroi preferați etc.
Adaugă plante de interior în camera de lucru. Acestea îmbunătățesc calitatea aerului și oferă o atmosferă plăcută și prietenoasă în încăpere.
Iată câteva plante recunoscute pentru capacitatea lor de a purifica aerul:
● Feriga de cameră (Nephrolepis exaltata);
● Crinul păcii (Spathiphyllum);
● Aloe vera (Aloe vera);
● Palmierul pitic (Chamaedorea elegans).
Adaptează spațiul de lucru la nevoile copilului tău și poți face o diferență semnificativă în modul în care el abordează învățarea și în succesul său școlar.
Sursă foto: Freepik
Renașterea Botoșaniului pune presiune pe Poli Iași înaintea derby-ului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Declarația zilei 25 noiembrie 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024