Umiditatea din casă este un inamic periculos și, în consecință, trebuie tratată ca atare și eliminată fără milă. Un aer umed este un mediu favorabil pentru dezvoltarea virusurilor, bacteriilor și ciupercilor. Primele afectează sănătatea, iar ultimele sunt cauza principală care duce la apariția mucegaiurilor.
Există o legătură directă între temperatură, umiditatea din aer și confortul termic. Modul în care organismul uman percepe temperatura mediului ambiant depinde într-o mare măsură și de umiditatea din aer. Utilizarea unor dezumidificatoare, concepute special pentru uz casnic, reglează nivelul vaporilor de apă din interiorul locuințelor și contribuie la crearea unui mediu sănătos și confortabil în interior, eliminând, în același timp, riscul apariției mucegaiurilor și a condensului. Nu în ultimul rând, umiditatea încarcă factura la energie, dat fiind faptul că un aer încărcat cu un nivel ridicat de vapori de apă se va încălzi sau se va răci mult mai greu. Aceste aparate care absorb excesul de apă din aer au un consum mic de energie, iar după atingerea valorilor optime de umiditate a aerului, se pot opri automat.
Frecvent, nivelul de umiditate din case este peste limitele ideale. Puțini știu că locuințele cele mai expuse sunt cele nou construite, cele aflate la demisol și subsol, precum și cele care au beci. Un nivel ridicat de umiditate există și în toate casele care au amenajări de tip open space, cu bucătării deschise, dar și în cele unde baia nu are fereastră proprie. O mulțime de activități zilnice aduc un aport de vapori de apă în aer - spălatul vaselor, dușul zilnic, uscatul rufelor în casă, spălatul pe jos.
Este o mare diferență între ceea ce înseamnă aerisirea corectă a casei și ceea ce facem cei mai mulți dintre noi. Vara, primenirea aerului din casă înseamnă deschiderea largă a ferestrelor și a ușilor din casă, la primele ore ale dimineții, timp de cel puțin 30 de minute. Primenirea nu se realizează eficient decât dacă masa de aer este mobilizată prin ceea ce numim „curent”. Iarna, trebuie procedat la fel, cu diferența că ferestrele trebuie deschise la miezul zilei și seara, înainte de culcare, pentru zece minute. Este bine de știut că aerul curat, proaspăt, fără vapori de apă în exces se încălzește mult mai repede.
Dar aerisirea corectă nu este posibilă atunci când afară este foarte cald, dar nici în zilele foarte geroase, nu este eficientă nici în zonele poluate și nici atunci când umiditatea de afară este ridicată. În aceste situații, combinația dintre sistemele de climatizare (care răcesc sau încălzesc aerul din casă) și dezumidificator rezolvă problema și oferă un mediu ideal în interior.
Merită luate în calcul aceste câteva reguli simple care pot preveni acumularea de umiditate în casă, în condițiile în care activitățile uzuale domestice și inclusiv corpul uman sunt surse importante de vapori de apă.
Astfel, este indicat să folosești o hotă în bucătărie de fiecare dată când gătești, concomitent cu utilizarea capacelor pentru a preveni împrăștierea aburului. Pentru a fi eficientă cu adevărat, hota trebuie să funcționeze cel puțin încă 10-15 minute după ce ai terminat de gătit.
Păstrează o temperatură constantă în baie în timpul sezonului rece, pentru a preveni formarea condensului care apare când aerul cald intră în contact cu pereții reci, atunci când faci baie sau duș. Totodată, aerisește bine încăperea, iar dacă nu există fereastră, montează un ventilator care să absoarbă aerul din baie și să-l trimită pe coloana de aerisire.
Nu usca rufe în interior, nici pe uscător, nici pe calorifere. Ideal este să usuci rufele doar în aer liber. Dacă utilizezi un fier de călcat cu aburi, aerisește după utilizarea acestuia sau pune în funcțiune, concomitent, un dezumidificator.
Este minunat să ai plante verzi în casă. Frunzele acestora absorb o bună parte din vaporii de apă, dar pentru ca acestea să fie cu adevărat utile din acest punct de vedere, nu lăsa niciodată apa să băltească în vasele de scurgere ale plantelor. Este nesănătos și pentru acestea, dar și pentru mediul din casă.
Ventilează bine aerul din casă dacă folosești aeroteme sau alte surse de încălzire care au filamente incandescente. Acestea sunt o sursă constantă de vapori de apă care cresc umiditatea din casă.
Valoarea ideală a umidității relative din interior este între 40% și 60%. Un procent care iese din acești parametri vine cu o serie întreagă de probleme care pot afecta sănătatea.
Sursa foto: Shutterstock.com
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024