Medicul spune că va iniția o dezbatere prin care să atragă atenția autorităților cu privire la nevoia unor reglementări clare și a unor responsabilități asumate, legate de siguranța pacienților.
Leonard Azamfirei, născut în Botoșani, este profesor universitar și medic primar Anestezie-Terapie Intensivă, Rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș.
Medicul a transmis mesajul imediat după producerea tragediei de la institutul ”Matei Balș” din București, acolo unde a izbucnit un incendiu în urma căruia trei pacienți au ars de vii, fiind găsiți carbonizați, alți trei oameni murind ulterior.
Leonard Azamfirei spune că, dacă un medic nu poate oferi certitudini în privința problemelor de sănătate, în schimb este obligat să îi ofere siguranță.
(Dr. Leonard Azamfirei)
”Ca medici, nu vom putea rezolva, de fiecare dată, toate problemele unui pacient. Medicii responsabili nu oferă bolnavilor certitudini. Dar avem obligația să le oferim acestora SIGURANȚA unui mediu spitalicesc în care pacienții vin de nevoie, nu din plăcere.
De la banala cale de acces într-un spital, la pardoseala pe care bolnavul nu trebuie să alunece, de la instalațiile sigure și aparatele verificate periodic, până la circuitele spitalicești corecte, de la personalul medical competent până la empatia necesară relației cu bolnavul, toate acestea împreună sunt părți ale unui act medical sigur”,
Leonard Azamfirei, medic primar Anestezie-Terapie Intensivă
Însă cea mai gravă problemă este tocmai în direcția siguranței, având în vedere sistemul spitalicesc învechit.
”În acest moment, siguranța unui bolnav într-un sistem spitalicesc învechit, în care nu au fost făcute investiții reale în infrastructură (a nu se confunda banii cheltuiți în sănătate pe salarii, echipamente, cu banii cheltuiți pentru investiții în infrastructură) este relativă. Oricând pot apărea noi tragedii de care nu este vinovat personalul sanitar, ci o infrastructură care trebuie refăcută fundamental. Iar statul este responsabil pentru siguranța pacientului la spital, așa cum trebuie să fie responsabil pentru siguranța elevului la școală, a cetățeanului pe stradă.
Un spital se modernizează permanent. Termini și reîncepi, investești și reinvestești. Drama de astăzi (vineri, nota red.) este ca o hârtie de turnesol care aduce în față subfinanțarea din sistem, de 30 de ani. Nu controalele rezolvă problemele, ci asumarea unui pact național de reconstrucție din temelii a sistemului de asistență medicală din România”,
Leonard Azamfirei, medic primar Anestezie-Terapie Intensivă
De asemenea, medicul anunță că va iniția o dezbatere în acest sens.
”Voi iniția o dezbatere publică menită să aducă în atenția autorităților nevoia unor reglementări clare și a unor responsabilități asumate, legate de siguranța pacienților”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
6 miliarde de lei: Un nou drum expres în nordul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024