Procedura pare nedreaptă cel puțin pentru botoșănenii care preiau locuințele aflate în administrarea societății Locativa și care trebuie să plătească datorii pe care nu le-au făcut ei, ci locatarii evacuați care au locuit înainte în respectivele apartamente.
Însă, cum un acoperiș deasupra capului este extrem de greu de obținut, există numeroase cazuri în care unii cetățeni preiau datorii chiar și de câteva sute de milioane de lei vechi.
Momentan, la avizierul Primăriei municipiului Botoșani sunt oferite un număr de cinci apartamente care înregistrează debite la chirie sau utilități:
- 2 compuse dintr-o cameră pe Aleea Tiberiu Crudu cu datorii de 27.224 lei, respectiv 28.153 lei
- 1 apartament cu trei camere și dependințe pe strada Tudor Vladimirescu cu datorii de 44.305 lei
- 1 apartament din 2 două camere pe strada Armeană cu datorii de 4.364 lei
- 1 apartament cu 2 camere pe strada Primăverii cu datorii de 35.479 lei
Sunt totuși botoșăneni care preiau locuințe cu datorii atât de mari?
Da, răspunde viceprimarul Marius Buliga: ”În urmă cu două săptămâni am dat trei astfel de locuințe. Pentru cei care le-am dat, și-au luat angajamentul că plătesc în două luni de zile datoriile. Sunt debite și de peste 100 de milioane, iar ei își iau angajamentul să plătească în 60 de zile numai să le dăm locuințe”.
Termenul de plată pentru debite este unul restrâns pentru că altfel, spun edilii, noii chiriași nu ar mai respecta graficele de reeșalonare.
”Înainte se proceda așa, dar riscăm să pierdem, că omul intră acolo, se simte confortabil și uită să-și mai plătească obligațiile financiare. Sunt oameni care vin la noi pentru că au nevoie de o locuință, fie că au mulți copii, fie că au copii cu grad de handicap, fie că nu au unde să locuiască sau stau la chirie și plătesc 200 și ceva de euro pe lună și atunci le convine. Plătesc aici chiria care nu e atât de mare la Locativa iar diferența, plătesc datoriile”, mai spune viceprimarul Marius Buliga.
Chiria la o locuință a statului este calculată pe metrul pătrat și ajunge la sume de până în 50 de lei lunar, cu mult, mult mai puțin față de prețurile practicate pe piața liberă. Acesta este și motivul pentru care astfel de locuințe sunt atât de vânate. Un caz concret prezentat de Botoșăneanul a fost acela al fostei PSD-iste Dana Lăzăruc care, deși medic de profesie și evident cu un venit pe măsură, a preluat o locuință ANL deși probabil și-ar fi permis să plătească o chirie la un apartament privat. (G.E.)
CITEȘTE: Evacuare forțată cu jandarmi, agenți și… Sânziana la o femeie violentă care are datorii de 11 ani: Să lingeți cu limba pereții : GALERIE FOTO & VIDEO
Trei jucători propuși de Becali la FC Botoșani, Iftime a ales doar unul
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Adio, colega de bancă: Elevii vor trebui să se rotească periodic în sălile de curs
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile