Vaccinarea în județe precum Botoșani, Suceava, Vaslui, Bacău sau Neamț, nu depășește pragul de 15 la sută
Situația stă diferit în vestul, nordul și centrul țării, unde acoperirea vaccinala depășește pragul de 20% în aproape toate județele.
Sunt diferențe majore între regiunile țării din perspectivă acoperirii vaccinale cu o doză sau cu două doze de vaccin împotriva COVID-19.
Astfel, potrivit ziare.com, dacă în marile centre universitare, vaccinarea este considerată a fi un succes, în special de către autorități, o hartă publicată de Centrul Național pentru Coordonarea Activităților Vaccinării anti COVID (CNCAV) arată că județele din zona Moldovei au o acoperire vaccinală cu mult scăzută comparativ cu cele din vestul țării, centru sau chiar cu cele din sudul României.
"Putem vorbi de factori educaționali, economici, sociali, toți influențează percepția oamenilor vizavi de un anumit fenomen așa cum este și vaccinarea. De asemenea, pot fi probleme legate de nivelul de informare și de capacitatea de recepție a informației din partea populației, pentru că ele diferă de la regiune la regiune",
Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
Medicul susține că, dacă sunt mai puține persoane vaccinate într-o regiune, e foarte posibil ca și oferta făcută de autorități cu privire la imunizare să fi fost una mai redusă.
"Discrepanțele legate de vaccinare între anumite zone pot ține de mai multe lucruri. Sunt și probleme legate de infrastructura: regiunea Moldovei este una mai săracă. Dar e vorba și de nivelul de informare din aceste zone. În general, în zonă Moldovei lucrurile sunt nefuncționale pe mai multe planuri, și atunci lucrurile merg mai greu",
Radu Ganescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
De cealaltă parte, Sorin Paveliu, medic primar boli interne și expert în politici de sănătate publică, afirmă că nivelul de educație este și el foarte important atunci când vine vorba de astfel de campanii și de receptivitatea populației.
"Ține de nivelul de educație. Spre exemplu, în Moldova mare parte din populație se uită la ce spune biserică, la ce spune preotul, au alte dominante. Din punctul meu de vedere, nu s-au făcut campanii de vaccinare până acum. Un maraton de vaccinare nu înseamnă mare lucru ca impact de persoane vaccinate, ci are un impact pe partea de imagine. Dacă vrei o campanie, ea trebuie să făcută de oameni de specialitate, de experți, nu de către politicieni. Prin urmare, trebuie să apelezi la profesioniști. Iar acest lucru nu s-a întâmplat",
Sorin Paveliu, medic primar boli interne și expert în politici de sănătate publică
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Tragedie fără margini: A plecat la ceruri directoarea unui liceu din Botoșani
Oana Sava
Nov 27, 2024
Șofer scos din trafic de polițiști și dus direct la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
ACUM: Liderii PSD în fața botoșănenilor, ultima sută de metri până la parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
ALERTĂ meteo: Județul Botoșani, sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024