Săptămână nouă, interpelare așijderea pentru liderul social-democraților. Acesta l-a lăsat oarecum în pace pe noul prim ministru ca să îşi îndrepte atenţia asupra guvernatorul Băncii Naţionale a României.
Motivul? O declaraţie pe care Mugur Isărescu a făcut-o săptămâna precedentă la întâlnirea avută cu bordul Bursei de Valori :
« e adevărat că dacă vom continua cu un sistem fiscal care te împovărează, îţi scoate ochii din cap, şi-ţi dă o singură şansă, să faci evaziune fiscala… ». Senatorul botoşănean apreciează că « dl guvernator s-a băgat în ograda altora », adică în cea a Ministerului de Finanţe, însă acum se află într-o dilemă generată de diferenţele de opinii cu privire la politica fiscală dintre guvernator şi premier.
"Îl rog, aşadar, pe Guvernatorul BNR să precizeze care este poziţia explicită a domniei sale, faţă de domenii de interes naţional, în chiar « ograda » pe care o pastoreşte. Mă interesează poziţia Guvernatorului BNR faţă de politicile de creditare din Romania. Îl rog să precizeze cât este costul total al unui credit (în cote procentuale) pentru o persoană juridică sau fizică română şi cu cât este acesta mai mare faţă de cel din Germania sau Franţa?" afirmă
Gheorghe Marcu.
"A hotărât înstrăinarea întregului sistem bancar românesc"
Acesta doreşte să i se precizeze şi dacă Isărescu socoteşte că alături de politica fiscală are aceeaşi importanţă şi politica de creditare pentru dezvoltarea mediului de afaceri romanesc.
"În plus, atât timp cât depozitele bănesti ale populaţiei, cât şi ale operatorilor economici din România sunt în « ograda domniei sale », garanţia acestora nu trebuia să fie asigurată de instituţia care coordonează acest sector, respectiv BNR şi nu de Guvernul României. Nu îl voi intreba care este opinia domniei sale privind dezvoltarea capitalului autohton, fiindcă în 1999, când era prim – ministru al acestei ţări, a hotărât înstrăinarea întregului sistem bancar românesc", mai menţionează
preşedintele PSD Botoşani. În opinia acestuia, întrebările în cauză îi frământă pe mulţi români şi de aceea se aşteptă ca Mugur Isărescu să facă precizările necesare pe măsura responsabilităţii domeniului pe care îl coordonează.
CITEŞTE ŞI:
Marcu a mai găsit ceva de interpelat la Boc