O fotografie rară cu o familie de evrei din Botoșani, stabiliți la finele secolului al XIX lea în Statele Unite, reconstruiește în mod inedit o adevărată istorie a migrației, puțin cunoscută, din estul României către marile orașe de peste ocean, în căutarea unei vieți mai bune.
Continentul nord-american a primit încă de la descoperirea sa valuri de migranți de diferite origini și etnii. De altfel, emigranții au stat la baza formării coloniilor americane și mai apoi a Statelor Unite, reprezentând un motor demografic, social, cultural și economic. Printre aceștia, s-au aflat și numeroși imigranți veniți din teritoriile românești.
Într-o postare pe rețelele sociale, o familie de americani din Kentucky, în căutarea originilor, a publicat o imagine inedită cu imigranți din Botoșani, ajunși, la finele secolului al XIX-lea, tocmai în New York.
Potrivit Adevărul, în postarea făcută, americanca Libby Schwarz Davies prezintă o imagine rară cu o familie de evrei din anul 1896, stabilită pe Delancey Street în New York, una dintre zonele renumite, la finele secolului al XIX-lea, pentru magazinele de toate felurile deschise în mare parte de imigranți cu spirit comercial. Așa cum se vede și în poza de epocă, familia Schwarz și-a deschis o băcănie pe Delancey Street pentru a-și întreține familia pe continentul american.
Unul dintre copiii din imagine este bunicul lui Libby Schwarz, stabilit ulterior în Saint Louis. Imaginea este cu adevărat rară și inedită, mai ales că zona a cunoscut o amplă prefacere urbană, prin construirea podului Williamsbridge, ceea ce a dus la demolarea tuturor magazinelor aflate în zonă. Fotografia a răscolit de altfel amintirile multor internauți ai căror strămoși, imigranți, au deschis mici afaceri sau au lucrat în această zonă comercială a New York-ului de la finele secolului al XIX lea.
„Incredibil! Strămoșii mei imigranți au trăit în acea zonă. Îmi imaginez că s-au oprit și în fața acestei băcănii. Ce interesant!”, a răspuns postării și Jessica Noll.
La rândul său, Randy Faerber, o altă americancă, spune că și strămoșii ei au avut un magazin tot în acea zonă, la rândul lor imigranți.
„Străbunicii mei au avut o croitorie în acea zonă, în aceeași perioadă. Poate se cunoșteau”, precizează aceasta în cadrul unei postări.
Interesant este și locul de unde a emigrat familia Schwarz, cei ilustrați în fotografie, în New York. Libby Schwarz spune că străbunicii săi veneau din România, mai precis, din orașul Botoșani. Oferă chiar și date precise: familia de evrei botoșăneni a ajuns în New York în anul 1891 împreună cu cei trei copii, după un drum istovitor din estul României. La acea vreme, Botoșaniul era un târg important în România, unul dintre cele mai dezvoltate așezări urbane din estul Vechiului Regat, cu o economie bazată pe comerțul și afacerile evreilor din zona Centrului Istoric de astăzi al Botoșaniului.
Majoritatea evreilor botoșăneni făceau negoț, aveau și magazine specializate, de jucării, croitorii, fabrici de bere, mori moderne dar și afaceri în sfera serviciilor, precum restaurante, berării sau localuri de toate felurile. De la sfârșitul secolului al XIX-lea, Botoșani era dominat economic de către evrei, una dintre cel mai bine reprezentate etnii din oraș, alături de armeni, lipoveni și români.
Mulți evrei cu putere financiară s-au implicat în dezvoltarea culturală și economică a orașului. O parte dintre aceștia au decis însă să emigreze pe „Tărâmul Făgăduinței”, mai ales după marele incendiu care a cuprins Botoșaniul în anul 1887 și care a distrus multe locuințe, dar și multe magazine sau ateliere din care se întrețineau familiile târgului.
„Arareori s-a vedzut un incendiu mai înfiorător, un dezastru mai îngrozitor. Pornit de la extremitatea partei nordice a oraşului, din un grajdu, a lipit de nisce case-baratce, un timp prea scurt a cuprins toată partea nord-estică, întinzându-se cu o furoe înspăimântătoare”, titra ziarul „Vocea Botoșaniului”, contemporan cu acele evenimente.
Având în vedere că familiile evreiești cu afaceri în Centrul Vechi al Botoșaniului au fost cele mai păgubite, probabil în acest context, în anul 1891, familia Schwarz ajunge pe continentul american.
În secolul al XIX-lea, dar și în perioada interbelică, județul Botoșani de astăzi avea comunități importante în centre urbane sau comerciale precum Botoșani, Dorohoi, Săveni, Ștefănești sau Rădăuți Prut. În anii 40, odată cu escaladarea sentimentelor antisemite dar și anii 60, în plină perioadă comunistă, evreii au migrat masiv mai ales în Israel, dar și în alte zone din Europa și Statele Unite ale Americii.
Comunitatea evreiască din Botoșani este astăzi mult mai redusă, dar au rămas moștenire vechile clădiri, în special vechiul centru economic al Botoșaniului, unul dintre cele mai frumoase din România, sinagoga, dar și alte mărturii ale prezenței evreilor la Botoșani, încheie sursa citată.
PSD Botoșani le mulțumește botoșănenilor pentru participarea la vot și pentru încrederea acordată
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ÎN ACEASTĂ SEARĂ: Clădirea Primăriei Botoșani va fi iluminată în culoarea portocalie
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
CE a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Adolescenți prinși de jandarmi după ce au furat trei geci dintr-un club din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Botoșănean care mergea pe contrasens, urmărit de polițiști în trafic: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024