Codul Rutier prevede o serie de reglementări cu privire la starea autoturismelor care circulă pe drumurile publice. Anumite defecțiuni trebuie remediate imediat pentru ca șoferii să nu fie sancționați.
Un parbriz crăpat nu pare a fi o problemă pentru șoferii care circulă pe drumurile publice. Mulți ignoră prevederile legale cu privire la acest tip de defecțiune, crezând că pot circula astfel o perioadă mai lungă.
Parbrizul este considerat un element de siguranță al unui autoturism. Din acest motiv, Codul Rutier interzice șoferilor să circule pe drumurile publice dacă acesta este avariat. Legea prevede o anumită procedură în cazul înlocuirii acestuia. Iar conducătorii auto trebuie să se conformeze și să o respecte, dacă nu vor să se aleagă cu sancțiuni, potrivit evz.ro.
Un parbriz auto este produs dintr-o sticlă special tratată astfel încât să-i ofere o rezistență cât mai mare, în cazul unui impact. Astfel, sticla nu se sparge foarte ușor, iar atunci când se întâmplă, cioburile nu sunt periculoase, ca în cazul sticlei normale.
În cazul în care parbrizul este avariat, în trafic, șoferul trebuie să anunțe poliția sau firma de asigurări. Pentru înlocuirea acestuia este nevoie de un aviz din partea autorităților.
Codul Rutier prevede că în cazul în care parbrizul autovehiculului se avariază în timpul unui incident rutier, șoferul trebuie să anunțe poliția. Dacă nu este vorba despre un accident grav, el are la dispoziție 24 de ore.
Pentru înlocuirea parbrizului și acoperirea cheltuielilor din poliția de asigurare, este nevoie de un aviz al autorităților.
Poliția trebuie solicitată, de șoferi, dacă în accident a rezultat rănirea unei persoane. În astfel de cazuri se deschide o anchetă și se fac cercetări legate de împrejurările în care s-a produs accidentul rutier.
În cazul în care nu există victime, Codul Rutier prevede că spargerea parbrizului trebuie raportată la o secție de poliție. Legea prevede o serie de situații în care șoferul trebuie să meargă să anunțe evenimentul:
Orice avarie provocată unui autovehicul trebuie reparată cu un aviz eliberat de poliție sau în baza unei constatări a firmei de asigurări. Codul Rutier prevede ce se întâmplă în cazul unei avarii minore, la parbriz, dar și în cazul unei avarii majore.
Dacă avaria este importantă, iar fisura provocată afectează o suprafață mai mare a parbrizului, acesta trebuie înlocuit. Șoferii au la dispoziție un termen de 30 de zile să facă acest lucru, din momentul în care au obținut avizul.
Având în vedere că incidentul trebuie anunțat la poliție, în termen de 24 de ore, conform prevederilor din Codul Rutier, șoferii au la dispoziție 31 de zile în care pot circula cu parbrizul spart.
(Foto: depositphotos)
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Ce s-a ales de Rareș Prisăcariu, câștigătorul sezonului 13 Românii au talent
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Catinca, atac dur la adresa lui Petre Roman. Ce crede despre botoșăneanca Silvia Chifiriuc
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile