Este criză, dar nu pentru toată lumea. În timp ce 28.600 de bugetari, atît cît numără judeţul Botoşani, au trebuit pe parcursul anului să renunţe la diverse sporuri sau prime, pentru demnitari nu s-a schimbat mai nimic. Ei au beneficiat de aceleaşi salarii grase pe tot parcursul anului. Asta într-o perioadă în care printr-o mulţime de acte normative oamenilor pe care le au în subordine le-au tăiat serios din venituri.
Ajutaţi de lege
Totul pleacă de la o speculaţie legislativă. Angajaţii de la stat care sînt asimilaţi demnitarilor beneficiază lunar de o retribuţie fixă, care nu se numeşte salariu, ci indemnizaţie. În timp ce la restul bugetarilor salariile sînt formate din cel de bază, la care se adaugă diverse sporuri, la parlamentari, primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consiliu Judeţean, consilieri locali şi judeţeni, indemnizaţia este unică, adică nu poate fi defalcată într-o componentă de bază la care să se adauge alte drepturi băneşti. În aceste condiţii, deşi au tăiat sporurile angajaţilor, primarul sau şeful CJ au rămas în continuare cu aceleaşi venituri.
La Primărie e criză doar pentru funcţionari ...
1,4 milioane lei a economisit Primăria Botoşani în acest an prin tăierea unor sporuri funcţionarilor. Printre altele, angajaţii nu au mai primit premiul de 2% care se acorda în timpul anului angajaţilor care au realizat sau au participat direct la obţinerea unor rezultate în activitate apreciate ca fiind valoroase. Primarul, viceprimarii şi consilierii municipali au continuat însă să îşi ia indemnizaţiile ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat.
„Primarii nu au sporuri şi deci salariul lor nu variază”, ne-a declarat
consilierul municipal Gheorghe Vîzdoagă. Acesta, ca şi ceilalţi omologi ai săi, au primit pe tot parcursului anului 600 lei pentru fiecare lună, fără să cunoască vreo diminuare. Cum Consiliul Local are în componenţă 23 de consilieri, înseamnă că doar cu aceştia s-au cheltuit în primele 11 luni ale anului peste 150.000 lei. La aceşti bani se adaugă încă pe atît consumat cu indemnizaţiile primarului şi viceprimarilor.
La fel şi la CJ
Nici demnitarii de la CJ nu prea au simţit criza în propriile buzunare. Pe tot parcursul anului atît preşedintele şi vicepreşedinţii, cît şi consilierii au beneficiat de aceeaşi bani. Cei din ultima categorie au primit lunar cîte 780 de lei. Potrivit legii, banii se dau pentru participarea la minim o şedinţă ordinară pe lună.
„Banii se iau lunar, iar eu sînt obligat să convoc cel puţin o şedinţă ordinară în fiecare lună”, a afirmat
Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ. Astfel, în timp ce la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subordinea CJ oamenii şi-au luat salariile şi cu două luni întîrziere, iar multe alte drepturi salariale nu se mai plătesc, consilieri şi-au primit liniştiţi indemnizaţiile nealterate de criză pe tot parcursul anului. Peste 257.000 de lei s-au cheltuit în acest an numai cu indemnizaţiile acestora. Încă circa 150.000 de lei s-au dus pe retribuţiile preşedintelui şi vicepreşedinţilor CJ.
„Noi nu am beneficiat şi nu am putut beneficia de nici un spor”, a mai spus
Mihai Ţâbuleac. Ca atare, acesta a primit pe tot parcursul anului aceeaşi bani, fără vreo restricţie.
Criză ocoleşte şi parlamentarii
Nici parlamentarii nu prea au ştiut ce e aia criză. Deşi ei sînt cei care au adoptat mult discutata lege a salarizării unice, tot ei sînt cei care pe tot timpul anului şi-au luat indemnizaţiile ca şi cum n-ar fi existat criză economică. Numai în primele şase luni ale anului cei şase deputaţi de Botoşani ne-au costat peste un milion de lei. Pe lîngă celelalte capitole de cheltuieli, precum diurnă de deplasare, cazare sau transport, aceştia au primit lunar 41.964 de lei în fiecare lună drept indemnizaţie. Cum şi în cazul lor aceasta este unică şi cum toţi ceilalţi bani pe care îi primesc nu se cheamă „spor” sau „primă” sau „premiu”, ei au beneficiat de fonduri ca şi cum nu ar fi fost criză.
„S-au eliminat sporuri precum cel de uitat la stele”, a spus
deputatul Costică Macaleţi despre eliminarea unor bonusuri salariale la marea masă a bugetarilor. Potrivit acestuia, odată cu intrarea în vigoare a legii unice a salarizării sporurile nu vor putea depăşi 30% din salariu astfel încît discuţiile infinite despre acestea ar trebui să înceteze.
Consilierii nu pot pleca în concediu fără plată
Pe de altă parte, deşi bugetarii au fost trimişi forţat în concediu pentru economii bugetare, dar de fapt mulţi dintre ei vin la serviciu şi muncesc fără a fi remuneraţi, nu toţi demnitarii au parte de acea reducere a cheltuielilor de personal cu 15,5% în ultimele două luni. Parlamentarii, şefii CJ şi ai Primăriei Botoşani şi-au luat concediu fără plată. În schimb, consilierii judeţeni şi cei locali nu au un program clar de lucru, ei muncesc doar cîteva ore pe lună, cu ocazia şedinţelor de plen sau a celor de comisie, astfel încît nu au cum să fie trimişi într-o vacanţă neplătită
. „Nici nu mă interesează cuantumul. Dacă se reduce, asta este. Probabil că, dacă intrăm sub incidenţa legii cu zilele libere fără plată o să scadă şi indemnizaţia”, a declarat
consilierul municipal Gheorghe Vâzdoagă. Ca şi în cazul sporurilor, sînt salvaţi de o chestiune care ţine de formă, dar nu de fond.
Sergiu BĂLĂŞCĂU