Deputatul Moiseev solicită Ministerului Afacerilor Externe clarificări privind încălcările drepturilor românilor din Ucraina

Deputatul Alexandrin Moiseev, reprezentant al judeţului Botoşani, a adresat trei interpelări oficiale către Ministerul Afacerilor Externe, cerând explicaţii şi măsuri concrete în privinţa situaţiei tot mai dificile a comunităţii româneşti din Ucraina.

 

 

Într-un context în care România a fost un susţinător ferm al Ucrainei, oferind ajutor umanitar, economic şi diplomatic, este inacceptabil ca drepturile minorităţii româneşti să fie ignorate şi încălcate în mod sistematic.

 

Prima interpelare vizează limitarea drastică a învăţământului în limba română din regiunea Cernăuţi. Începând cu 2027, din cele 32 de licee cu predare în limba română vor rămâne doar 4, iar restul vor fi transformate în instituţii bilingve, unde predomină limba ucraineană. 

 

„Este inacceptabil ca un stat care aspiră la integrarea în Uniunea Europeană să adopte astfel de măsuri care pun în pericol identitatea şi cultura unei minorităţi istorice. România trebuie să acţioneze ferm pentru a proteja drepturile românilor din Ucraina, iar Guvernul de la Kiev trebuie să înţeleagă că aderarea la UE presupune respectarea minorităţilor naţionale,” a declarat deputatul Alexandrin Moiseev.

 

A doua interpelare ridică problema refuzului autorităţilor ucrainene de a institui Ziua Limbii Române, în ciuda faptului că România a recunoscut oficial Ziua Limbii Ucrainene prin Legea nr. 213/2018. „Este o chestiune de respect şi reciprocitate. România a oferit comunităţii ucrainene din ţară drepturi extinse, inclusiv recunoaşterea oficială a Zilei Limbii Ucrainene. De ce partea ucraineană refuză să facă acelaşi gest pentru românii din Ucraina? Este un semnal negativ care ridică serioase semne de întrebare asupra angajamentului Ucrainei faţă de valorile europene,” a subliniat deputatul de Botoşani.

 

Cea de-a treia interpelare abordează subiectul mai larg al drepturilor minorităţii româneşti din Ucraina, în condiţiile în care statul român a oferit sprijin necondiţionat Ucrainei de la începutul războiului.

 

 „România a fost printre primele state care au venit în ajutorul Ucrainei, atât pe plan umanitar, cât şi economic şi diplomatic. Cu toate acestea, în loc să vedem progrese în garantarea drepturilor românilor din Ucraina, observăm doar restricţii şi amânări. Ministerul Afacerilor Externe trebuie să clarifice ce paşi va face pentru a asigura că drepturile românilor din Ucraina sunt respectate şi protejate,” a punctat deputatul Alexandrin Moiseev.

 

(comunicat Alexandrin Moiseev)

 

 

Paste widget container code to the webpage This code is unique for every widget. It can be added in multiple places on page where you want your widgets to appear.
AMP code