Ministerul Agriculturii urmează linia Guvernului și nu își achită datoriile pe care le are față de agricultori, susţine deputatul Costel Şoptică într-o declaraţie politică prezentată în Parlament. Potrivit acestuia, chiar și atunci când este vorba de alocări stabilite prin buget, Ministerul Agriculturii nu se grăbește să plătească. Redăm mai jos declaraţia politică a parlamentarului PNL, cu precizarea că intertitlurile ne aparţin.
Situația economică a României mă determină să atrag atenția asupra politicii financiare pe care o practică Guvernul PSD. Premierul Victor Ponta se laudă tot timpul cu creșterea economică și cu încasările peste nivelurile prognozate. Cu toate acestea, Guvernul nu-și plătește datoriile pe care le are.
Nu se știe ce face Guvernul cu banii, pentru că statisticile arată că ne aflăm la minime istorice ale investițiilor, astfel că nici acolo nu ajung. Mai mult, există tendința ca cele mai multe cheltuieli să fie pasate bugetului 2016. Nu este exclus ca acest fel păgubos de economie să fie făcut pentru menținerea în limite a deficitului bugetar, grav amenințat de politica economică și socială a Guvernului Ponta.
Ministerul Agriculturii urmează linia Guvernului și nu își achită datoriile pe care le are față de agricultori. Chiar și atunci când este vorba de alocări stabilite prin buget, Ministerul Agriculturii nu se grăbește să plătească.
Pentru anul 2015, Ministerul Agriculturii nu a decontat niciun ban pentru motorina utilizată în agricultură, așa cum prevede legislația în vigoare. În acest fel, fermierii au ajuns să crediteze statul, având în vedere că motorina pentru agricultură beneficiază de acciză subvenționată. De remarcat este faptul că sumele necesare pentru decontarea accizei la motorină au fost prinse în bugetul Ministerului Agriculturii pe 2015, dar mereu s-au găsit motive ca să se amâne plata, apărând tot felul de acte normative, care să modifice forma de accesare a fondurilor.
Toată vara, problema secetei a fost în centrul atenției fermierilor și autorităților, având în vedere pagubele majore provocate. De atunci, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, susține mereu că fermierii vor fi despăgubiți. Nu se știe când cu certitudine, pentru că declarațiile acestuia variază, avansând diferite termene de plată, ori anul acesta, la rectificare, ori din bugetul anului viitor. În aceste condiții, fermierii nu-și pot stabili un program de lucru, care să fie cât mai productiv, lucru ce are impact negativ chiar și asupra bugetului de stat, prin diminuarea taxelor și impozitelor pe care fermierii ar trebui să le plătească.
Cât privește avansurile la subvențiile europene pentru anul 2015, nici pentru acestea nu se întrevede un termen cert de plată, dacă va mai fi cazul, pentru că, de la 1 decembrie ele trebuie achitate oricum. Nefinalizarea controalelor în teren a servit drept scuză pentru neînceperea plății avansurilor la subvenții, mult așteptate de către agricultori, pentru că aceste sume reprezintă fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de toamnă.
Ministerul Agriculturii mai are datorii și față de crescătorii de animale, pentru subvențiile aferente anului 2014, după cum susțin aceștia. Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat mereu că susține zootehnia, prin intermediul căreia se poate valorifica mai bine producția agricolă, dar rezultatul activității este că încă mai sunt bani neachitați din partea ministerului pe care îl conduce.
Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii nu se grăbește nici să distribuie cele 11,1 milioane de euro primite de la Comisia Europeană pentru pierderile suferite de agricultori în urma instituirii embargoului din partea Rusiei asupra produselor alimentare comunitare. În tot acest timp, banii stau în conturi și produc dobândă pentru statul român, astfel că responsabilii de la Finanțate se pot declara mulțumiți.
Cumulate, aceste sume ajung la sute de milioane de euro de care sunt păgubiți agricultorii.
Partidul Național Liberal, din care fac parte, și-a exprimat mereu îngrijorarea cu privire la politicile economice pe care le promovează Guvernul Ponta, în general, și Ministerul Agriculturii, în special. Lipsa unei predictibilități privind fluxurile de capital pentru fermieri are grave consecințe asupra productivității acestora și apoi ne plângem că România nu produce la potențialul pe care îl are.
De aceea, PNL este hotărât să-și intensifice acțiunile, pentru ca Guvernul Ponta să respecte legea și să-și achite datoriile față de fermieri.
CITEŞTE ŞI:
Seceta a ajuns și nu prea în capitală: Presiuni la directorii din agricultură de la ministru
ALERTĂ meteo: Județul Botoșani, sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Șoferi AMENDAȚI de polițiști cu 40.000 de lei după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
O biserică din Botoșani cu hramul „Sfântul Andrei” va fi în sărbătoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024