Conducerea
Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani (DGASPC), este de părere că situația delicată ar fi putut fi evitată dacă la
Sanatoriul de Neuropsihiatrie de la Podriga, ar fi fost înlesnite măsurile de supraveghere a pacienților.
Directorul DGASPC este de părere că soarta micuțelor ar fi fost alta dacă, cel puțin, un membru al familiei și-ar fi luat angajamentul să se îngrijească de copile. Dar lucrurile sunt îngreunate chiar de către sistem pentru că, spune
Dan Șlincu, pentru ca o persoană să fie declarată „fără discernământ”, deci, ca atare, să nu aibă dreptul de a lega anumite relații cu persoanele de sex opus, este nevoie de o procedură greoaie și care necesită timp.
În ceea ce privește cazul celor două fetițe născute la începutul anului la
Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Botoșani, răspunsul directorului
DGASPC este unul tranșant:
„Noi chiar am avut niște discuții cu directorii de acolo, nu se poate, deja sunt trei cazuri într-un an, două la sfârșit de an. Pe copilul din vara aceasta, l-a luat o soră a mamei, dar aici ce facem? Devin beneficiari ai sistemului.. Plus că pentru acei copii, nu există siguranța că vor fi copii sănătoși. Am înțeles că tatăl este tot beneficiar al sistemului din Sanatoriu. Am discutat cu ei să își ia măsuri de prevenire, să supravegheze mai îndeaproape bolnavii. A fost, cel mai probabil, o scăpare de-a lor. E urât, nu ar trebui să se mai întâmple”.
Pentru fetițe este încă prea devreme să se stabilească dacă vor fi afectate de bolile mintale de care suferă părinții biologici.
(C.B.)
CITEȘTE:
Copiii nimănui: Două fetițe din Botoșani nu își vor cunoaște niciodată cu adevărat mamele!