Istoricul botoșănean Sorin Iftimi a murit sâmbătă seara, la doar 56 de ani. Detalii despre imunizare, dar și despre starea acestuia în ultimele două săptămâni ies acum la iveală.
Sorin Iftimi s-ar fi vaccinat anti-Covid, deși avea simptome asociate unei răceli. Însă nimeni, în momentul imunizării, nu l-a oprit și nici nu i-a evaluat starea de sănătate. Acum, prietenii istoricului atrag atenția celor care vor să se vaccineze să trateze responsabil acest lucru și să comunice cadrelor medicale orice modificare a stării de sănătate în momentul imunizării.
În urmă cu două săptămâni, muzeograful a mers la o clinică privată, unde a solicitat un test Antigen, iar rezultatul a fost pozitiv. A fost ulterior internat în Spitalul Mobil din Lețcani și mutat apoi la ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Deși a fost internat două săptămâni, prietenii acestuia susțin că nu a fost intubat până sâmbătă dimineață.
Sorin Iftimi avea doar 56 de ani și era unul dintre cei mai îndrăgiți istorici ai Iașului și muzeograf la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași. A fost absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Examenul de diplomă a fost susținut în sesiunea iunie 1993, cu notă 10. A fost apreciat de toți, iar felul în care spunea lucrurilor pe nume l-a adus de multe ori în față publicului.
Vestea trecerii sale la Domnul s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare sâmbătă seară, cei care l-au cunoscut și îndrăgit arătându-se șocați de dispariția istoricului, relatează TeleM Iași.
Pentru a evita speculațiile, Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naționale din Iași, a povestit cu lux de amănunte care a fost parcursul stării de sănătate a istoricului după ce a fost confirmat pozitiv cu Covid-19.
„Sorin Iftimi a făcut vaccinul Pfizer la centrul din Piața Unirii/Victoria, miercuri, 27 octombrie, pe o stare generală proastă, se simțea „răcit”. Acolo, la acel centru, nimeni nu l-a verificat sumar, fiindcă în starea lui Sorin era interzisă vaccinarea. Sâmbătă dimineață a mers la o clinică privată, unde a solicitat un test Antigen, iar peste 5 ore a primit răspunsul pozitiv. Seara, la 18,50 am chemat Salvarea, care l-a dus la Lețcani, într-un salon obișnuit. A fost mutat la ATI marți dimineață, 2 noiembrie. Apoi a fost mutat la ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase. Până sâmbătă, 13 noiembrie, dimineață, la ora 9,30, Sorin NU a fost intubat”,
a transmis Florin Cintic – Director Arhive Naționale Iași.
Managerul Operei Naționale din Iași a povestit că ultima oară când l-a văzut era cu totul pierdut, nu mai avea energie și a preferat să se facă repede nevăzut de la evenimentul la care participau împreună.
“Ne-am întâlnit în față clădirii în care urmă să intrăm. L-am văzut că strănută, purta masca și l-am întrebat dacă s-a vaccinat, mi-a zis că a făcut vaccinul în urmă cu o săptămână, asta rețin foarte bine. Avea o prezentare și nu l-am mai regăsit așa cum îl știam cu discursivitate. La un moment dat, pentru că își dădea seama că nu reușea să își mai stăpânească discursul din cauza stării de sănătate, a adresat scuze și s-a așezat la masa la care stăteam împreună”,
a zis Daniel Șandru – manager Opera Națională din Iași
Decesul a fost confirmat sâmbătă seara, la Spitalul de Boli infecțioase din Iași.
Sorin Iftimi s-a născut născut la 27 septembrie 1965, la Mileanca, județul Botoșani. Era istoric, muzeograf grd. IA, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Era expert atestat în patrimoniu cultural mobil. Între 1988-1993 a urmat cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Direcțiile și domeniile de cercetare ale istoricului Sorin Iftimi: o primă direcție de cercetare a constituit-o studiul organizării administrative a Moldovei medievale, în speță al evoluției Ținutului Iași în secolele XIV-XVIII. Cercetarea, care a durat aproape patru ani, s-a finalizat prin redactarea tezei de licență cu acest subiect, sub îndrumarea regretatului prof. univ. dr. Ioan Caproșu.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănenii mai răi în 2025: Polițiștii au pus cătușe la 11 persoane în doar o săptămână
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Fast and Furious pe drumurile din Botoșani: CE viteză a fost înregistrată în județ
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Divorț marcat de violență: Botoșăneancă amenințată cu moartea de soț
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
APIA Botoșani: ANUNȚ privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile