Coincidenţe ciudate cu o funcţie de conducere la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Fosta directoare economică a redevenit şef în cadrul instituţiei după ce fusese disponibilizată. Cînd şi-a pierdut postul s-a îmbolnăvit subit şi luni de zile a continuat să ia salariu, cînd s-a ivit un nou post de conducere s-a însănătoşit.
Disponibilizată cu salariu de director
Pe 15-17 noiembrie Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a organizat concurs pentru ocuparea postului de şef serviciu buget în cadrul AJOFM Botoşani.
Singurul participant şi cîştigător a fost
Anca Apăvăloaie (foto stînga), fost director economic al instituţiei. La începutul lunii iulie ea îşi pierduse funcţia ca urmare a hotărîrii Curţii Constituţionale prin care posturile de directori coordonatori au fost declarate ilegale. Cu foarte puţin timp înainte de emiterea ordinului de disponibilizare atît ea, cît şi celălalt director adjunct Dan Ştefan, concediat la rîndul său, s-au îmbolnăvit. Astfel, ei au continuat să ia salarii de directori, inclusiv stimulente, deşi nu veneau la serviciu şi teoretic nici nu mai erau şefi. Anca Apăvăloaie a depus acte privind concediul medical inclusiv pentru luna septembrie.
"E dreptul omului să aibă concediu medical"
În noiembrie, cînd s-a scos la concurs postul de şef serviciu, apărut în noua organigramă, Ancăi Apăvăloaie pare să îi fi trecut boala. Ea a luat peste 7 şi a promovat concursul, iar luni ne-a transmis prin intermediul directorului executiv al AJOFM că nu poate sta de vorbă cu reporterul
Botoşăneanul.ro deoarece are de lucru la un bilanţ contabil. Nici şeful instituţiei nu ne-a putut preciza dacă noua-veche şefă mai era în concediu medical la data anunţului privind organizarea concursului.
„E dreptul omului să aibă concediu medical. I s-a terminat concediul medical şi şi-a depus dosarul”, ne-a spus
Sorin Şologon.
Examinată de colegi
În bună parte concursul a fost unul „în familie”. Aceasta pentru că doi membri ai comisiei erau angajaţi ANFP, iar ceilalţi trei proveneau de la AJOFM, fiind foşti colegi ai celei care susţinea examenul.
Sorin Şologon, Iulia Cocriş şi Maria Brumă au făcut parte din comisie. Prefectura nu a avut reprezentant pe motiv că vizat nu este un post de director executiv, ci doar unul de şef serviciu.
Legături ciudate cu o demisie de peste ocean
Ciudăţeniile nu se opresc însă aici. În perioada premergătoare concursului Şologon a refuzat să mai prelungească concediul fără plată unei angajate plecate din ţară. Conform unor informaţii provenite din interiorul instituţiei, Irina Ceplinschi lucrase tocmai în cadrul direcţiei economice, pe scheletul căruia s-a format serviciul buget şi ar fi fost nevoie de postul său de execuţie. În octombrie ar fi făcut cerere de prelungire a concediului, care i-a fost refuzată. La început şeful AJOFM a negat că refuzul său ar avea vreo legătură cu organizarea concursului, însă apoi a acceptat acest lucru.
„Eu aveam nevoie de oameni aici, nu să se plimbe prin Canada. Ea îmi punea mie condiţii pe cine să angajez şef serviciu buget. În condiţiile în care au plecat 18 angajaţi aveam nevoie de oameni”, ne-a spus apoi
Sorin Şologon. Ca urmare, Irina Ceplinschi a demisionat, iar la scurt timp s-a scos la concurs postul de şef serviciu buget.
Sergiu BĂLĂŞCĂU