S-a întâmplat în urmă cu peste trei decenii și s-a clarificat la un sfert de veac după revoluție. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a descoperit că unul dintre conducătorii instituțiilor de stat din Botoșani a avut dosar ”tip fond rețea” la fosta Securitate.
În 1984, chiar la solicitarea lui Mirel Rogalschi, comisar șef adjunct regional la ANPC, calitate în care coordonează Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani, CNSAS a efectuat o verificare a acestuia și a dat peste un dosar.
”Dosarul conține fișe ale colaboratorilor din rândul militarilor în termen, literele P-U, cu domiciliul în județul Botoșani; dl Rogalschi Mirel a fost recrutat de către Serviciul contrainformații 13 la data de 15.09.1983, fiind încorporat în cadrul U.M. 0960 Botoșani”, se arată într-o adeverință semnată anul trecut de prof.univ.dr. Dragoș Petrescu, președintele CNSAS.
Mirel Rogalschi a fost recrutat în perioada în care își satisfăcea serviciul militar obligatoriu la o unitate care ținea de fostul Minister de Interne și nu de Ministerul Apărării Naționale și i s-a atribuit chiar și numele conspirativ ”Valter”. Cu toate acestea, CNSAS nu a găsit vreun angajament semnat de Mirel Rogalschi, care potrivit aceleiași instituții nu ar fi turnat pe cineva la Securitate.
”Direcția de specialitate nu a identificat informații transmise Securității de către dl Rogalschi Mirel. Totodată, în cuprinsul Notei de Constatare nr. DI/I/1904 din data de 11.08.2014, ca urmare a verificărilor efectuate, nu există nici un fel de indicii cu privire la calitatea persoanei verificate de ofițer de Securitate, astfel încât nu poate fi reținută calitatea de lucrător al Securității”, mai precizează Dragoș Petrescu.
Actualul comisar șef adjunct de la CJPC Botoșani a fost abandonat din rețea la 25 august 1984. El a explicat pentru Botoșăneanul că a solicitat CNSAS să îl verifice fiindcă prefectul Costică Macaleți le-ar fi cerut directorilor de la serviciile publice deconcentrate să o facă.
”E perioada în care am făcut Armata. În Armată, când am fost la Fălticeni, am jucat puțin fotbal, după care am fost la Transport Documente Secrete. Am făcut armata un an și opt luni, nu am făcut la termen redus, am făcut armată întreagă. Nu m-a întrebat nimeni, niciodată, nimic. Nu mi-a cerut nimeni, nimic, nu mi-a zis să fac nici un fel de informare, pe toată perioada stagiului militar nu m-a întrebat nimeni absolut nimic despre absolut nici un fel de problemă, nici măcar de problemele legate de activitatea pe care o aveam”.
Mirel Rogalschi, comisar șef adjunct CJPC Botoșani.
Acesta a precizat că timp de aproximativ un an a efectuat în calitate de militar în termen transport de corespondență secretă.
”Noi la acel moment eram două-trei echipaje care însoțeam și făceam pază alături de subofițerii de Securitate care erau responsabili de corespondența secretă în Suceava. Iar noi făceam pază. De exemplu, dacă mergeam la Vama Siret, el intra să preia și să predea corespondență, noi păzeam mașina”.
Mirel Rogalschi, comisar șef adjunct CJPC Botoșani.
Concluzia CNSAS? ”Nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”.
Moș Crăciun a ajuns la sediul Jandarmeriei Botoșani, un ansamblu a făcut spectacol – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
O tânără plecată în Olanda, dată dispărută după ce nu a mai revenit la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Pompierii botoșăneni, mesaj pentru gospodine pentru a NU da foc în bucătării
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile