Inspectoratul Şcolar Judeţean a finalizat centralizarea situaţiei privind directorii de unităţi şcolare care nu şi-au apărat unitatea în procesele înaintate instanţelor de judecată având ca obiect principal majorarea drepturilor salariale cu 33 de puncte procentuale. În aceste condiţii, şefii instituţiilor de învăţământ s-ar afla în conflict de interese, dat fiind faptul că, prin contractele de management, ei se fac reprezentanţi legali ai acestor unităţi.
Situaţia este cu atât mai delicată cu cât doar trei dintre directorii de şcoli s-au aflat în postura de a apăra interesul şcolii înainte de propriul interes. Potrivit situaţiei centralizată de Inspectoratul şcolar din cele 137 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, în cazul a trei şcoli directorii şi-au apărat şcoala, iar în alte 20, au fost depuse cereri de amânare a proceselor care cuprind 35 de dosare şi în care sunt implicate 317 cadre didactice. În atare condiţii 114 directori de şcoli se află pe hotărârile judecătoreşti privind majorarea drepturilor salariale, urmând a fi luate măsuri în cazul în care se constată că nu a fost respectat contractul de management. “
În acest contract de management este cuprinsă şi respectarea intereselor instituţiei. Ca urmare, directorii care nu au apărat interesele unităţilor în instanţă riscă sancţiuni până la desfacerea contractului de management”, a declarat
Daniel Bucătaru, putător de cuvânt IŞJ. Situaţia centralizată de Inspectoratul Şcolar a fost trimisă Ministerului Educaţiei în cursul zilei de marţi, 22 februarie a anului în curs. Cei trei directori care şi-au apărat unităţile de învăţământ în instanţă sunt Corneliu Furtună, directorul Colegiului „Grigore Antipa”, Loredana Secrieru, directorul Şcolii Populare de Arte „Ion Pillat” Dorohoi şi Costică Voinea Axinte, directorul Colegiului „Elie Radu”.