Începînd cu data de 27 februarie directorii deconcentratelor au rămas fără acoperire legală dat fiind faptul că a expirat termenul impus de Curtea Constituţională a României către Guvern de a se intra în legalitate în această sferă de activitate.
"Nu mai este nici unul director"
Acest lucru recunoscut de altfel şi de Cătălin Flutur, preşedintele PD-L Botoşani care a afirmat în decursul zilei de astăzi că nici unul dintre cei care au ocupat funcţii de directori ai instituţiilor deconcentrate, nu mai deţin aceste posturi. „În momentul de faţă nu mai este nici unul director. Aşteptăm decizia pentru că nici nu putem face nimic atît timp cît Curtea Constituţională s-a pronunţat în privinţa acestei situaţii. Vom vedea hotărîrea Guvernului, dar sigur va fi o decizie a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici de numire pe post a celor care nu sunt funcţionari publici, iar concursul se va da numai acolo unde nu există acest statut. Pînă atunci rămîne probabil un şef de serviciu sau un director adjunct care să semneze actele”, a declarat Cătălin Flutur.
Încep negocierile cu independenţii
Partea interesantă ar fi faptul că vor intra în scenă şi independenţii care vor negocia cu PD-L o parte dintre funcţiile de conducere a instituţiilor publice deconcentrate, astfel, există posibilitatea ca, o parte dintre cei care au deţinut o astfel de funcţie să rămînă fără scaunele directoriale.”Mai avem acea negociere cu independenţii şi vom vedea ce se va întîmpla, că nu toţi s-au născut directori”, a mai afirmat Cătălin Flutur. Situaţia este la fel de incertă şi printre directorii instituţiilor publice locale deconcentrate, care se află în aşteptarea unui semn de la nivel central pentru clarificarea situaţiei. Pînă în prezent însă, oficial, nici unul dintre aceştia nu a primit vreun ordin de destituire din funcţie. „Nu am primit absolut nimic, eu semnez deocamdată toate actele din cadrul instituţiei pentru că am acest drept, sunt documente interne care nu au legătură cu băncile de exemplu şi nu văd care ar fi problema”, susţine Sorin Şologon, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în instituţiile din agricultură, care la rîndul lor îşi continuă activitatea în vechea formulă.
"Sîntem în aşteptare"
„Ministerul nu ne-a emis nici un fel de ordin, noi suntem în aşteptare, iar în cadrul instituţiei noastre semnează actele directorul economic care este funcţionar public, dl. Bogdan Cîmpanu, aşa că nu putem spune că activitatea este blocată din acest motiv”, susţine Ioan Constantin, director coordonator Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură. „În cazul meu, eu am fost funcţionar public pînă a se da ordonanţa de Guvern 37 din aprilie 2009, plus de asta noi nu încă avem buget, deci nu avem ce documente importante să semnăm, oricum nu s-a primit nici o precizare de la minister”, a declarat şi Gheorghe Manole, director coordonator Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rurală. Proiectul de lege referitor la situaţia instituţiilor deconcentrate intră în dezbaterea Cameraei Deputaţilor în această săptămînă.
Gabriela ERDIC
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024