Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Cezar Nicuță a obținut 23.500 de lei drept ”daune contractuale” plus 1.770 de lei cheltuieli de judecată, însă societatea i-a plătit doar o parte din sumă.
Șefii companiei de salubrizare nu i-au mai virat 9.753 de lei, considerând că magistrații ar fi dispus plata retroactivă a indemnizației de membru al CA până la sfârșitul mandatului pentru care a susținut un concurs, iar remunerația respectivă este purtătoare de obligații la bugetul de stat.
Ca atare, i-au oprit amintita sumă drept contribuție la stat.
Cum în hotărârea instanței nu scria că trebuie să împartă banii cu statul și cu nimeni altcineva, Cezar Nicuță a apelat la executorul judecătoresc Sînziana Secrieru, care a obținut și o hotărâre a Judecătoriei Botoșani de încuviințare a executării silite.
Pe 5 martie, în contul fostului conducător de la SC Urban Serv SA a intrat și restul de 9.753 de lei.
Astfel, s-a ajuns în situația ca societatea să suporte și cheltuielile cu executarea silită.
”Să vedem acum cine plătește gaura de la ei”,
Cezar Nicuță, fost administrator SC Urban Serv SA.
Întrebarea actualului consilier juridic de la SC Locativa SA are un răspuns cât se poate de simplu: nimeni.
Și aceasta întrucât consiliul de administrație al SC Urban Serv SA refuză să se îndrepte împotriva vinovaților pentru recuperarea sumei de peste un sfert de miliard de lei vechi, cu care a fost prejudiciată compania.
Pe 26 aprilie 2018, Consiliul Local a revocat consiliul de administrație al SC Urban Serv SA din care mai făcea parte doar Cezar Nicuță, după ce restul membrilor renunțaseră la posturi.
Ședința CL a fost una ”de îndată”, care potrivit legii se organizează doar în cazuri excepționale.
Întrunirea nu a fost convocată de primarul de la acea dată, ci de 11 consilieri PSD: Cosmin Andrei, Călin Bosovici, Ioan Brânzei, Andreea Buiuc, Vasile Chiru, Silvia Diaconu, Laurențiu Maftei, Marian Murariu, Ady Petrușcă, Gabriel Tanasă și Daniela Vicol.
Liberalii au propus atunci completarea CA-ul cu alte persoane care participaseră la concurs și dintre care unele obținuseră note mai mari chiar decât o parte a membrilor inițiali ai CL.
Social-democrații au refuzat însă ideea și au preferat să îl destituie pe Cezar Nicuță și să numească trei consilieri județeni de la PSD: Cătălin Olaru, Sergiu Marian, Constantin Pătrăuceanu.
Chiar din timpul respectivei ședințe unii consilieri locali au atras atenția că revocarea lui Cezar Nicuță este nelegală și că se va ajunge în situația de a i se plăti despăgubiri.
”În lege spune foarte clar: în cazul în care revocarea intervine fără justă cauză, administratorul în cauză este îndreptățit la plata unor daune interese. Mai departe, vine și o sancțiune dată de lege, că timp de cinci ani nu poate să mai fie membru într-un consiliu de administrație. Cu siguranță se va ajunge într-un litigiu, categoric se adaugă la plata de daune-interese”,
Marius Oroșanu, consilier local la data adoptării hotărârii.
Prevăzând probabil la rândul lor ce se va întâmpla, social-democrații au cerut atunci procedură secretă pentru a nu putea fi depistați consilierii care au votat destituirea CA-ului. Observând manevra, liberalii și-au făcut însă public votul, Gabriel Alecsandru acuzându-i pe pesediști că prin votul secret ”mascați o ilegalitate”.
Oricum, votul dat hotărârii în ansamblu a fost unul la vedere, fiind 11 pentru și 10 împotrivă.
Doi consilieri nu s-au aflat în sală la momentul votului: Ioan Brânzei – PSD și Ștefan Mihai – PNL la acea dată.
Voturi împotrivă: Cătălina Lupașcu, Gabriel Alecsandru, Andrei Amos, Iulian Blaga, Cătălin Boboc, Daniel Botezatu, Maricel Maxim, Paul Octav, Marius Oroșanu, Eugen Țurcanu.
Voturi pentru: Cosmin Andrei, Călin Bosovici, Andreea Buiuc, Vasile Chiru, Silvia Diaconu, Laurențiu Maftei, Marian Murariu, Ady Petrușcă, Gabriel Tanasă, Mihai Tincu și Daniela Vicol.
Ulterior, prefectul Dan Șlincu a cerut revocarea hotărârii pentru că ar fi fost nelegală, iar cei trei noi membri ai CA-ului au refuzat preluarea mandatelor.
Așa că după două luni grupul PSD din Consiliul Local a destituit din nou același CA format de fapt dintr-un singur membru, după care a avut loc o nouă recrutare la care cei mai buni au ieșit, culmea coincidenței, membrii PSD.
Astfel, în decembrie 2018 același Consiliu Local care l-a destituit nelegal pe Cezar Nicuță i-a numit pe pesediștii Florin Egner, Viorica Andronachi, Dan Pădurariu, Andrei Beilic și Sorin Niculăesa în consiliul de administrație.
Revenim în 2021... Cezar Nicuță a câștigat procesul și SC Urban Serv SA a trebuit să îi plătească aproape un sfert de miliard de lei vechi.
După ce i-a dat banii, o parte de bună voie, alții prin executare silită, societatea NU se va îndrepta împotriva vinovaților.
Pe 22 ianuarie, directorul general al SC Urban Serv SA, Gabriel Tanasă, declara pentru Botoșăneanul că, ”cine a greșit va plăti” și că se va derula o cercetare pentru ca vinovații să fie trași la răspundere.
După încă aproximativ o lună, când l-am întrebat din nou în ce stadiu se află cu recuperarea banilor de la cei răspunzători, a răspuns că ”facem demersuri”.
”Consiliul de administrație vă stă la dispoziție, cu administratorii societății ar trebui să vorbiți. Dlui Nicuță i-au fost virați toți banii, conform Codului Fiscal i-au fost reținute sumele care trebuie să se verse către bugetul de stat”,
Gabriel Tanasă, director general SC Urban Serv SA.
Acesta ne-a indicat să contactăm consiliul de administrație ”și-o să vedeți ce are de gând să facă”.
Și astfel am aflat că, în realitate, CA-ul nu are de gând să facă ceva pentru recuperarea banilor.
”Eu nu cred că banii aceștia se recuperează de la cineva. Deci din punctul acesta de vedere pot să spun că subiectul ar fi închis: banii nu se recuperează. Până la urmă, dacă a hotărât Tribunalul așa, este un drept care drept se dă în mod normal acest drept, deci nu se impută la cineva, nu a greșit cineva din acest punct de vedere. Deci nu poți să recuperezi banii de la cineva decât dacă ar fi vorba de alți bani probabil, dar dacă este vorba de o sumă de bani pe care a hotărât-o o instanță de judecată, pe aia i-o dai pentru că i-a dat-o în virtutea faptului că era administrator în perioada respectivă și punct”,
Florin Egner, membru CA SC Urban Serv SA.
Cu alte cuvinte, membrii CA consideră că instanța nu a făcut altceva decât să oblige societatea să îi achite retroactiv lui Cezar Nicuță indemnizația până la sfârșitul mandatului, care oricum ar fi încasat-o dacă rămânea pe post.
- SC Urban Serv SA este controlată de membri PSD și ar însemna ca pesediștii să se îndrepte împotriva propriilor colegi de partid.
- Actualul CA cu cinci social-democrați din cinci membri a intrat în funcție tocmai pentru că alți social-democrați, cei din Consiliul Local, au destituit precedentul CA. Ar însemna ca membrii actualului CA să îi pună la plată tocmai pe cei care i-au numit în funcție.
- Printre consilierii locali care au votat revocarea fostului CA se află și Gabriel Tanasă, nimeni altul decât actualul director general al societății, care ar trebui practic să își oprească singuri banii pe statul de plată.
Sigur că apare o întrebare de bun simț: dacă destituirea fostului CA ar fi fost votată de membrii altui partid politic, pesediștii din CA-ul de la SC Urban Serv SA ar fi avut tot aceeași opinie, că nu există vinovați și că banii nu trebuie recuperați?
Principala sursă de venit a companiei municipalității o reprezintă taxa de salubrizare pe care firmele și cetățenii o plătesc la bugetul local și pe care Primăria Botoșani o virează mai departe societății.
Mai devreme sau mai târziu, cei care nu achită taxa de salubrizare sunt executați silit.
Ei nu au norocul de a fi consilieri locali și nici măcar membri în CA-ul de la Urban Serv. Și nici directori la această companie. Astfel că, au de unde, nu au de unde, până la urmă trebuie să plătească.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Transportatori verificați cu un aparat special de către polițiștii botoșăneni - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024