(P) Dacă până la vârsta de 6 luni, laptele a reușit să îi ofere bebelușului tău,toți nutrienții necesari dezvoltării sale sănătoase, de acum, lucurile de schimbă.
De la 6 luni, începe diversificarea, adică procesul prin care începi să introduci și alimente solide în dieta bebelușului, conform ghidului de diversificare la bebelusi creat de Doctor Cristina Căliman.
Diversificarea nu se face niciodată înainte ca puiul tău să împlinească 6 luni. Aceasta este acea etapă prin care începi să introduce alimentele solide, iar acest lucru poate părea destul de dificil, pentru tine, ca mămică.
În primă fază, nu cantitatea de mâncare este importantă, ci atenția ta trebuie să se îndrepte înspre a-l obișnui cu ideea alimentelor solide. Ideal ar fi să începi cu piureuri, pe care le poți pregăti special pentru el.
Deși nu ar trebui să începi diversificarea mai repede de 6 luni, nici nu trebuie să o amâni, mai mult de 6 luni și jumătate, conform specialiștilor.
La vârsta de 6 luni apetitul bebelușului nu mai este satisfăcut doar de laptele matern sau de laptele praf iar resursele sale de zinc și fier, s-ar putea să fie deja epuizate.
Alimentele solide îi aduc aportul necesar de nutrienți pentru a se dezvolta într-un mod armonios și sănătos.
În plus, în această etapă a dezvoltării bebelușului, sistemul său digestiv este pregătit pentru a digera alimente solide iar puiul tău este suficient de matur pentru a prelua alimentele din lingură cu gura.
În timpul dezvoltării bebelușului tău, acesta are nevoie de vitamine și minerale, pentru a fi puternic și a crește sănătos. Așadar, acum că el este pregătit să mânânce și alimente solide, este necesar să îi alegi cu grijă alimentele pe care i le oferi.
Alegerile pe care le faci, trebuie să îi ofere tot aprotul necesare organismului său.
Diversificarea se face în paralel cu laptele matern și ele poartă denumirea de ”alimente complementare”. Toate acestea împreună,îi vor asigura micuțului tot, toate vitaminele și mineralele de care are nevoie.
Pentru că s-ar putea să nu îți dai seama cât ar trebui să îi dai să mănânce puiului tău, la început, este important să fii foarte atentă la semnalele pe care el ți el dă. Copilul îți oferă câteva indicii prin care îți arată că a mâncat suficient de mult.
Iată câteva dintre aceste semne:
Nu ignora aceste indicii pe care ți le oferă bebelușul, doar pentru că tu crezi că a mâncat prea puțin. Altfel îl poți hrăni în exces ceea ce nu va fi bine nici pentru el dar nici pentru tine.
Primele alimente cu care începi, trebuie să fie moi, pasate sau tăiate în bucățele foarte mici.
Oferă-i o varietate de texturi și gusturi pentru ca el să învețe să le mestece. Mestecatul ajută și la începerea vorbirii.
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024