Aproape că nu există o zi în care la televiziunile naționale să nu fie tratat un subiect despre erori medicale sau apropiate de malpraxis. Personalul medical iese de fiecare dată șifonat. Din cealaltă tabără însă, cei acuzați arată că puține sunt persoanele care au răbdarea necesară pentru a vedea și dincolo de barieră.
Despre sistemul șubred care susține domeniul sanitar. Despre desele reorganizări și modificări legislative care provoacă haos în spitale. Despre salariile mici comparativ cu responsabilitatea vieții, care-i determină pe cei care îmbracă halate albe să caute unități medicale din străinătate.
Iar cei rămași în urmă ajung să lucreze cu mult peste programul normal.
Ce înseamnă pentru un medic efectuarea gărzilor suplimentare care sunt în prezent subiectul fierbinte din sistemul sanitar?
Răspunde un medic ce coordonează o întreagă secție din cadrul Spitalului Județean Mavromati.
”Efort suplimentar. Mai ales faptul că, la noi nu e cazul să fim o țară normală. Noi România, suntem o țară anormală, după serviciul de gardă, într-o țară normală, te duci și te odihnești. Noi mergem în continuare la muncă”
Radu Malancea, șef secție ortopedie
Iar bâlbâiala este cauzată tot de niște oameni care aproape că nu ies din birouri și nu am timp să vadă realitatea din spitale.
Și s-a ajuns ca în prezent, după un ordin de ministru scris pe genunchi să se caute o soluție pentru modificarea acestui normativ care reglementează timpul de muncă în unitățile sanitare publice.
”Atât timp cât aceste chestii nu sunt clarificate la nivelul Ministerului Sănătății, jos la nivelul unităților sanitare unde de fapt este impactul atât asupra pacienților cât și a personalului, zona cea mai dură aici este. Sus, ei spun că au dat hârtie în teritoriu”
Radu Malancea, șef secție ortopedie
Medicul botoșănean nu a putut oferi detalii despre activitatea colegilor din spital. Și cât de mult petrec ei în spital, cu multe ore în plus.
”În secțiile de chirurgie oricum se stă peste programul legal. Nu pot vorbi de secțiile pe care nu le cunosc. Dar chirurgia stă întotdeauna mai mult. Cel puțin 300 de ore lucrate pe lună”
Radu Malancea, șef secție ortopedie
(G.E.)
Catinca, atac dur la adresa lui Petre Roman. Ce crede despre botoșăneanca Silvia Chifiriuc
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile