Medicii epidemiologi susțin că an de an ajung la serviciile de primiri urgențe botoșăneni care au nevoie de ajutor medical, fiind aplicat un tratament medicamentos cu antibiotice.
”Şi în primăvara şi începutul acesta de vară se înregistrează prin serviciile de boli infecţioase cazuri de înţepătură de căpuşă. Nu s-au confirmat foarte multe ca şi infecţie acută, borelioză acută, dar în continuare se prezintă în serviciul de primiri urgenţe şi la Boli Infecţioase cazuri care relatează în antecedentele imediate înţepătură de căpuşă. Sunt şi copii şi adulţi cam în aceeaşi proporţie. Anul acesta au fost în jur de 20 şi ceva de cazuri”, a declarat
Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani.
Doi botoșăneni adulți care au fost în zone cu verdeață au fost diagnosticați cu
Lyme, care este este o boală infecțioasă produsă de o bacterie transmisă omului prin înțepătura de căpușă. Nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia.
”Dintr-o primă serie de aproximativ 12-14 seruri trimise s-au confirmat două (diagnosticate cu boala Lyme n.r.). Sunt persoane adulte din mediul urban. În momentul în care cineva ajunge cu înţepătură de căpuşă în serviciul de primiri urgenţe sau la infecţioase i se instituie tratamentul cu antibiotice, i se recoltează prima probă de ser la cel puţin 21 de zile de la înţepătură după care, în funcţie de rezultat, urmează conduita terapeutică”, a adăugat
medicul de la DSP.
Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează pe cele ale altor boli; reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări.
(G.E.)
CITEȘTE:
Botoşăneni îmbolnăviţi cu boala Lyme de la căpuşe