Legea cunoscuta ca "ordonanta plagiatelor", prin care CNATDCU este scos practic din circuitul analizei tezelor de doctorat si prin care se acorda autonomie mult sporita universitatilor, intr-o serie de modificari aduse legii educatiei, a fost votata de Senat luni cu 90 de voturi pentru, sase abtineri si doar 12 impotriva. Printre cei care au votat ”pentru” se regasesc si doi senatori din Botoșani.
Printre senatorii care au votat alaturi de majoritatea PSD-ALDE s-au numarat si 12 senatori liberali din cei 30 prezenti, in ciuda faptului ca in sedinta Biroului Politic National al PNL care a avut loc chiar luni se decisese ca votul va fi "impotriva". Intre acestia se numara Teodor Atanasiu si Mariana Campeanu.
S-a respins astfel cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis, care de altfel a criticat votul.
Votul electronic publicat pe site-ul Senatului arata clar cine a votat pentru si impotriva.
Cine a votat "pentru", alaturi de PSD si ALDE (LC):
Teodor Atanasiu
Marius Petre Nicoara
Mihai Ciprian-Rogojan
Valeriu-Victor Boeriu
Octavian Motoc
Marius Neculoiu
Mariana Campeanu
Corneliu Popescu
Viorel Grigoras
Eugen-Nazare Tapu
Liviu-Titus Pasca
Emis-Marius Pascan (a anuntat luni ca a demisionat din PNL)
Au fost si patru senatori care s-au abtinut: Ioan Cristina, Tudor Barbu, Alexandru Peres, Dorin-Mircea Dobra, si doi care nu au votat: Nicolae Vlad Popa si Nelu Tataru.
In ceea ce priveste cele 12 voturi "impotriva", acestea au venit toate tot de la PNL, printre acestia numarandu-se si Vasile Blaga.
Astfel, in afara de PSD (56 senatori), ALDE (10) si cei 12 senatori PNL, au votat pentru lege si cinci senatori neafiliati, precum Mircea Geoana sau Ilie Nastase, si cei sapte senatori UDMR.
Modificarile la aceasta lege au fost puternic sustinute de PSD, prin Ecaterina Andronescu, presedinta Comisia de Invatamant si Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnica si senator PSD.
Modificarile s-au produs prin "altoirea" de catre parlamentari a unui proiect de lege de adoptare a unei Ordonante de Urgenta (nr. 4/2016) adoptata la cererea fostului ministru al Educatiei, Adrian Curaj, care a vrut sa creeze noi instrumente legale pentru rezolvarea sesizarilor de plagiat. Una dintre prevederile legii, careia i s-a opus presedintele Iohannis, este ca paseaza in curtea scolilor doctorale - universitatile acreditate sa organizeze studii de doctorat - atat responsabilitatea de a acorda calitatea de conducator de doctorate, dar si de a analiza sesizarile privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmand sa avizeze verdictul.
Klaus Iohannis: Decizia de azi a Senatului risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat. Este cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii educatiei
Ordonanta plagiatelor trece de Senat, cererea de reexaminare a presedintelui este respinsa.
(Sursa Hot News)
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024