Deputatul PSD Andrei Dolineaschi consideră că numeroasele ilegalităţi săvârşite de PDL în campania electorală pentru alegerile parţiale din Colegiul 6, judeţul Neamţ, nu ar fi putut avea loc fără complicitatea explicită a instituţiilor statului cu atribuţii în supravegherea alegerilor.
„Funcţia politică a încălecat legile acestei ţări”
„Am asistat la numeroase fraude care s-au petrecut sub ochii poliţiştilor şi jandarmilor. Când îi sesizam, răspundeau invariabil că nu e treaba lor, deşi legea prevedea sancţiuni contravenţionale sau penale. Mă refer la campania PDL desfăşurată la intrarea în secţiile de votare, la mituirea alegătorilor sau la acţiunile electorale după încheierea perioadei de campanie”, a afirmat
Dolineaschi, care a făcut parte din staful candidatului USL, Liviu Harbuz, la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor. În opinia parlamentarului, atitudinea de non-combat a autorităţilor faţă de încălcarea evidentă a legii marchează sfârşitul satului de drept din România.
„Această campanie a PDL a pus piatra funerară pe mormântul statului de drept din România. Când şeful politic al judeţului vine în postul de poliţie şi îi scoate de acolo pe cei prinşi că au fraudat legea electorală, fără ca poliţişti să schiţeze cel mai mic gest, e clar că funcţia politică a încălecat legile acestei ţări”, a acuzat
deputatul PSD, referindu-se la intervenţia directă a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, în favoarea a două persoane surprinse în timp ce distribuiau materiale electorale pentru PDL după încheierea perioadei de campanie.
„Toate aceste metode de fraudare şi mituire sunt desfăşurate după acelaşi model”
Dolineaschi consideră că toate acţiunile ilegale ale PDL au fost coordonate după o strategie unică, perfecţionată în alegerile parţiale din utimii ani.
„Am mai fost implicat şi în alte campanii parţiale şi am constatat că în PDL s-a elaborat un fel de ghid de fraudare a alegerilor. Nu ştiu dacă există şi sub forma unui document scris, dar e cert că în PDL toate aceste metode de fraudare şi mituire sunt desfăşurate după acelaşi model. Iar primul capitol al ghidului se referă la complicitatea instituţiilor statului, fără de care nimic nu s-ar putea întâmpla”, a afirmat
Dolineaschi. Astfel, conform presupusului ghid PDL, distribuirea mitei electorale începe şi se desfăşoară simultan în toate localităţile din zona vizată. Operaţiunea are loc, de regulă, spre sfârşitul zilei, când oamenii pot fi găsiţi la domiciliu.
Deputatul a făcut drumul mitei electorale
Acţiunea începe cu aproximativ o săptămână înainte de ziua votului şi se desfăşoară în mai multe valuri care se intensifică spre finalul intervalului. Cu o zi înainte de vot, când campania s-a încheiat şi nu se mai poate reacţiona, activiştii PDL distribuite materiale de denigrare a contracandidatului cel mai bine plasat. Se insinuează fie că acesta s-ar fi retras din competiţie, fie că nu mai are sprijinul politic al partidului. Apoi, în ziua votului, toţi sefii de deconcentrate, cu maşinile şi angajaţii instituţiilor se postează în faţa secţiilor de votare de unde coordonează acţiunile de mituire a electoratului sau de presiune asupra simpatizanţilor celorlalţi candidaţi. Iar toate acestea se întâmplă sub ochii poliţiştilor şi jandarmilor, care nu intervin în niciun fel, în pofida numeroaselor sesizări, înregistrate „politicos” la postul de poliţie.