A decedat marți, 18 mai 2021.
Generalul de brigadă Gheorghe Merla a încetat din viață.
Pe parcursul carierei militare a ocupat funcţii de mare responsabilitate în cadrul structurilor operative ale armatei și în direcţiile centrale ale Ministrului Apărării Naţionale.
S-a născut la data de 14 noiembrie 1948 în satul Vatră, comună Hudeşti.
De la absolvirea școlii militare superioare de ofiţeri, în calitatea sa de şef de promoţie, a fost repartizat în direcţia Topografica Militară, contribuind la redactarea hărţilor topografice militare şi a altor documente cartografice şi fotogrammetrice.
După Revoluţia din Decembrie 1989 a lucrat în cadrul Inspectoratului Învăţământului Militar, perioada în care a fost desemnat ca reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale în relaţiile cu Comisia Parlamentară de învăţământ ştiinţă, tineret şi sport.
În această calitate a contribuit efectiv la redactarea proiectului Legii învăţământului şi a Statului personalului didactic, întocmind integral capitolul de lege referitor la învăţământul militar şi proiectul Statului personalului didactic de învăţământul militar.
Ulterior, a făcut parte din primi patru ofiţeri specializaţi în dreptul internaţional umanitar, aducându-şi contribuţia la diseminarea normelor de drept umanitar în rândul personalului armatei şi la pregătirea viitorilor specialişti în domeniu, scrie Glasul Nordului.
La înfiinţarea structurii de relaţii publice în armată, a fost selecţionat în primul grup de cinci ofiţeri care au pus bazele acestei specialităţi, calitate în care a publicat, sub pseudonim (George Moldoveanu George Hudestianu, Geo Vatreanu etc.), articole în presă civilă, domeniile de interes ale armatei.
Începând cu anul 1996, a îndeplinit diverse funcţii juridice în stucturile operative ale Armatei, fiind, pe rând, consilierul juridic al Armatei 1, şeful Serviciului Juridic din Statul Major al Forţelor Terestre şi culminând cu cea de consilier pe probleme juridice al şefului Statului Major General.
În această din urmă funcţie, pe lângă expertiză de specialitate acordată şefului Statului Major General, dată fiind pregătirea sa multidisciplinară şi experienţa profesională deosebită, a contribuit efectiv la elaborarea şi fundamentarea articolelor din Constituţie referitoare la forţele armate şi la apărarea ţării, precum şi a unor acte normative ce vizau reformarea armatei şi a altor structuri din sistemul de securitate naţională.
Următoarea etapă a carierei s-a derulat în cadrul Direcţiei Instanţelor Militare, îndeplinind funcţia de inspector general judecătoresc şi ulterior cea de consilier de specialitate juridică. În aceste funcţii, prin activitatea desfăşurată şi-a adus o contribuţie majoră la elaborarea proiectelor de acte normative privind reformarea sistemului jurisdicţional militar.
A participat în calitatea de consilier pe probleme juridice şi în teatrele de operaţii în care au fost angajate efective româneşti, asigurând asistenta juridică militarilor romani şi reprezentându-i pe aceştia în eventualele situaţii litigioase.
Pentru activitatea desfăşurată şi responsabilităţile ce i-au revenit pe parcursul întregii cariere, i-au fost conferite Medalia “Meritul Militar” clasele III, II, I, Ordinul “Meritul Militar” clasele III, ÎI, I, Crucea Naţională “Serviciul Credincios” Medalia NATO pentru serviciul în operaţiunile internaţionale etc.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească-n pace!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024