Preotul a luptat în cel de-a Doilea Război Mondial, apoi s-a stabilit în satul natal, unde a slujit până la pensionare.
Nicolae Diaconescu s-a născut în 1922, în satul Bălceștii Gorjului, din comuna Bengești-Ciocadia, scrie România TV. A urmat seminarul teologic din Caransebeș, dar și-a întrerupt studiile atunci când România a intrat în război.
A fost mobilizat în armată și a participat la luptele din Transilvania, Basarabia și Ucraina. Deși a fost capturat de unguri fiind supus la presiuni de către aceștia pentru a se converti la catolicism, preotul a rămas fidel religiei în care s-a născut. A reușit să evadeze și să se întoarcă în țară, unde a continuat să slujească ca preot militar.
După terminarea războiul, duhovnicul s-a stabilit în satul natal, unde a slujit ca până la pensionare. Părintele Diaconescu a fost un bun povestitor și un iubitor al folclorului românesc. A avut o relație specială cu interpreta Maria Lătărețu, pe care a cunoscut-o din copilărie și pe care a considerat-o o soră:
„Am cunoscut-o de mic copil, pentru că ea era foarte populară şi cânta foarte frumos”. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, preotul spunea că a apreciat-o pe „Maria Lătăreţu, pentru că niciodată nu a uitat de locul de baştină şi mereu venea cu plăcere în satul său”.
Întotdeauna când venea în Bălceşti îl vizita şi pe preotul Diaconescu. Ca semn de preţuire, Maria Lătăreţu i-a făcut cadou părintelui Nicolae Diaconescu un rând de veşminte preoţeşti.
În martie 2022, Nicolae Diaconescu a împlinit un secol de viață, ocazie cu care a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei, în semn de recunoaștere și apreciere pentru contribuția sa la istoria și cultura locală.
A plecat în veșnicie pe 17 iulie 2023, după o viață plină de încercări și bucurii. A fost înmormântat cu onoruri militare, în prezența familiei, prietenilor și autorităților locale.
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024