Lumea academică este iarăși în doliu după trecerea la cele veșnice a unui cunoscut istoric, cercetător și arheolog.
Vasile Chirica a fost un specialist de marcă, un deschizător de drumuri, un profesionist cu contribuții excepționale în cercetarea românească. A fost, de asemenea, director al Palatului Culturii din Iaşi. Născut pe 3 iulie 1943, în satul Vișani, comuna ieșeană Bârnova, s-a înscris inițial la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, de unde după doi ani se retrage. A absolvit ulterior Facultatea de Istorie-Filosofie din Iaşi, în 1968, ca șef de promoție.
A devenit Doctor în ştiinţe istorice în 1980 și cercetător la Institutul de Istorie şi Arheologie ”A.D. Xenopol” din Iaşi. În perioada 1997-2000 a fost Director general al Complexului Naţional Muzeal Moldova Iaşi. În 1986 a primit Premiul ”Vasile Pârvan” al Academiei Române.
Un moment important în activitatea sa ştiinţifică l-a marcat susţinerea tezei de doctorat - ”Aşezările paleolitice de la Mitoc”, pregătită sub coordonarea ştiinţifică a prof. dr. docent Mircea Petrescu-Dîmboviţa.
Cercetările de teren s-au concretizat în alcătuirea ”Repertoriului arheologic al judeţului Botoşani” (în colaborare cu Al. Păunescu, P. Şadurschi) şi ”Repertoriului arheologic al judeţului Iaşi”, pentru care a obţinut în 1978 şi, respectiv, 1986, Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
De-a lungul întregii sale activităţi ştiinţifice, Vasile Chirica a fost preocupat de modernizarea cercetărilor paleolitice din România, de realizarea unei scheme noi a geocronologiei paleoliticului României în context european şi de înlesnirea accesului specialiştilor la realităţile arheologice şi istorice de pe teritoriul României. Realizări remarcabile a obţinut în direcţia problematicii ce vizează trecerea de la paleoliticul mijlociu la cel superior, precum şi a racordării paleoliticului românesc la cel european prin aducerea cercetărilor şi interpretărilor la standarde internaţionale. Astfel, a demonstrat existenţa aurignacianului de la Mitoc-Malu Galben, județul Botoşani, recunoscută de către comunitatea ştiinţifică internaţională.
Clasată în categoria Tezaur, amuleta-pandantiv a fost descoperita în Mitoc-Malu Galben, din județul Botoșani.
Piesa a fost descoperită în anul 1981 de către cercetătorul Vasile Chirica, în complexul 27 al nivelului Gravettian I (cu o vechime de 27.000-29.000 ani).
Pandantivul a fost realizat din calcar, având dimensiunile de 34x34x8 mm; diametrul perforației: 3/4 mm. Piesa este clasată Tezaur din anul 2016 și se află la Institutul de Arheologie din Iași.
Dumnezeu să îl ierte!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Panouri publicitare dezafectate din mai multe zone ale orașului
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
După cazul cu 100.000 de euro: PRECIZĂRI importante cu bonusurile acordate angajaților la pensionare
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Gabriela Erdic
Jan 23, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Fraudă în numele RAR cu un document important pentru șoferi
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile