Botoşaniul va primi din partea Ministerului Sănătăţii peste 6.000 de doze de vaccin antigripal după data de 25 octombrie, care sunt destinate în mod special categoriilor de risc cum ar fi cadrele medicale care intră în contact direct cu bolnavii, copiii şi bătrânii. Deşi campania de vaccinare trebuia începută după data de 15 octombrie, achiziţia dozelor totuşi se încadrează în grafic.
Prima tranşă de vaccinuri va ajunge la Botoşani în cursul săptămânii viitoare şi va fi distribuită gratuit pentru cadrele medicale, copii şi bătrâni. Însă la prima vedere medicii refuză să se vaccineze deoarece preferă să se bazeze pe imunitatea pe care o dobândesc exact din interacţiunea cu bolnavii.
„Eu personal mă imunizez activ. Pe mine dacă mă scuipă şi mă tuşesc 20 de copii pe zi aici, eu sigur mă imunizez. Dacă mă mai şi vaccinez şi dacă, Doamne fereşte, fac boala sigur fac o formă foarte gravă (...). Dar asta este strict pentru personalul medical”, a declarat
Cătălin Mihailiuc, şef Compartiment Primire Urgenţe al Spitalului de Copii. În afara acestor categorii cu risc de îmbolnăvire ridicată, adulţii trebuie să îşi cumpere singuri de la farmacii vaccinul antigripal care costă peste 11
lei, preţul cu care a fost achiziţionat de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) de la Institutul Cantacuzino din Iaşi. Cu toate aceastea, unul dintre susţinătorii medicini alternative, Cornel Saradan, reprezentant al Serviciului de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSP, consideră că o alimentaţie sănătoasă şi protejarea de frig şi bolnavi este cel mai bun vaccin natural.
„Eu personal nu m-am vaccinat nici anul trecut, nici în celălalt an. Consider că dacă eşti bine informat, dacă ai o alimentaţie aşa cum trebuie, cu multe legume, fructe, zarzavaturi, adică cu multă vitamina C care întăreşte sistemul imunitar, dacă ştii să eviţi zonele cu risc, zonele în care sunt persoane bolnave (...) nu este nevoie de vaccin şi pentru că mă bazez mai mult pe imunitatea personală”, a mărturisit acesta. Deşi campania de vaccinare gratuită trebuia să primească startul la jumătatea lunii octombrie, dozele de vaccin încă nu au ajuns la Botoşani, fiind aşteptate undeva pe săptămâna viitoare, când vor şi împărţite persoanelor care se încadrează în categoriile de risc prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. (E.Ş.)