Titlul nu e o poantă şi nici o încercare de ironie, ci o concluzie firească la poziţia liderului judeţean al social-democraţilor vis-a-vis de scandalul de la Răchiţi. Ce s-a întîmplat în rezumat acolo? Candidata PSD-ului la Primărie a rămas fără loc de muncă şi la plecare a cam şters tot ce era prin calculator, deşi erau datele instituţiei şi nu ale ei personale şi a mai plecat şi cu nişte documente acasă. Este vorba de soţia primarului decedat în primăvară şi dată fiind drama femeii chiar nici nu vreau să insist prea mult asupra faptelor ei, mai ales că am convingerea că disponibilizarea, deşi pare legală, nu s-ar fi produs niciodată dacă era vorba de vreun PDL-ist.
Cel puţin supărătoare mi se pare însă atitudinea şefului filialei PSD faţă de cele întîmplate. Senatorul Marcu a făcut o criză de nervi cînd i s-a cerut să-şi precizeze poziţia faţă de cele relatate. Ca orice om politic aflat într-o asemenea situaţie a pus şi el repede placa aia cu „astea nu-s importante”, „altele sunt problemele ţării”, adică e aceeaşi tactică prăfuită ca, atunci cînd unul de-al lor a cam comis-o, să se minimalizeze ceea ce a facut şi să se încerce îndreptarea atenţiei spre alte chestii, care ar fi cu adevărat importante. Teodora Buliga era importantă în campania electorală, era importantă cînd era adusă la conferinţa de presă de la partid, era atunci un membru destoinic, bun, pregătit, etc., etc., şefii ei politici nu mai pridideau cu laudele şi consideraţiile ş.a.m.d. Cînd femeia a cam călcat strîmb brusc nu mai este importantă, ce a făcut (dacă chiar a făcut) este o chestie derizorie şi alte dintr-astea.
Cînd fură Roberta de la PDL e infractoare, e fraudă, e nesimţită, cînd fură unul de la PSD e un lucru nesemnificativ, e răzbunare politică şi alte bazaconii de genul acesta. Tactica asta mă duce cu gîndul la Ţurcanu, care atunci cînd era la putere şi comanda controale la finanţişti cică o făcea „finuţ”, iar acum, cînd fac şi „portocaliii” asta, e mafie. Cînd ei aduceau nu ştiu ce bani în judeţ era „lobby”, cînd aduc alţii bani fac „trafic de influenţă”.
Revenind însă la senatorul Marcu, am constatat că e supărat că presa ar manifesta „docilitate” faţă de PDL. Nu mai are rost să spun acum că nu-i aşa pentru că ziarul acesta vorbeşte singur pentru cît de docili la adresa puterii sunt cei care scriu la el. Pot însă spune că şi eu sunt supărat pe PSD pentru „docilitatea” manifestată pe plan local faţă de PDL. Şi eu sunt supărat că la cele mai importante hotărîri adoptate în acest an în Consiliul Judeţean PSD a votat alături de PDL şi a devenit astfel părtaş la dezastrul bugetar din Botoşani. Şi eu sunt supărat că tot mai multe instituţii din subordinea Consiliului Judeţean au şefi de la PSD, deşi voi o faceţi pe-a partidul de opoziţie. Şi eu sunt supărat că într-un oraş în care pînă şi porţile stadionului au ajuns portocalii, în afară de Vîzdoagă şi Pietraru, nu prea aud un consilier PSD care măcar să mîrîie la primar. Şi eu sunt supărat, apropos de portocaliu, că sediul termoficării botoşănene a fost colorat în portocaliu cu largul concursul al PSD-iştilor care au adoptat bugetul termoficării. Şi eu sunt supărat că într-o mulţime de consilii de administraţie conduceţi cot la cot cu PDL-işti. Şi eu sunt supărat că de vreo 10 conferinţe de presă încoace nu ştiu dacă aţi prezentat două măgării adevărate făcute de PDL-işti de la Botoşani.
Adică e foarte simplu să faci parte dintr-o mulţime de structuri de conducere locale alături de PDL-işti şi ca să arăţi că, totuşi, faci opoziţie, îi înjuri şi tu pe Băsescu şi Boc, că pe Ţâbuleac şi Flutur nu prea poţi că după aia te zboară de prin consiliile de administraţie şi alte chestii dintr-astea. Bine c-o mai fac nişte jurnalişti, „docili”, aşa cum îi vedeţi voi, că doar de asta îmbătrîneşte PSD-ul în opoziţie, că voi faceţi opoziţie de vă dau lacrimile, iar jurnaliştii sunt, ca să-l citez pe senator, „atît de docili faţă de actuala putere”.
Sergiu BĂLĂŞCĂU