La 44 de ani, actualul tehnician de pe banca FC Botoșani a pregătit deja opt echipe care au evoluat sau încă se mai află în primul eșalon fotbalistic. Aceasta și pentru că și-a început cariera în antrenorat, la echipa de tineret a lui Dinamo București, încă de pe când avea doar 21 de ani.
A fost însă cumva constrâns să se apuce de această meserie la o vârstă la care unii încă sunt tinere speranțe ca jucători.
Mihai Teja a evoluat la juniorii de la Steaua București, unde a fost coleg de generație cu Alin Stoica și Marian Aliuță, fotbaliști care au ajuns până la echipa națională a României, dar și cu Edward Iordănescu, actualul selecționer al tricolorilor.
Spre deosebire de aceștia, Mihai Teja nu a mai făcut pasul spre seniori și asta nu fiindcă i-ar fi lipsit valoarea.
Când avea 19 ani i s-a descoperită o afecțiune la inimă, Wolff - Parkinson - White.
”Am jucat la juniorii Stelei și am ajuns până la vârsta de 19-20 de ani, atunci când mulți dintre juniori mergeau spre echipa mare, cu care am cochetat și eu, dar atunci am fost depistat cu sindromul WPW, o boală a inimii care îmi dădea tahicardie și nu puteam să susțin efortul intens. Și a atunci a trebuit să mă opresc”,
Mihai Teja, antrenor FC Botoșani.
Prezent miercuri la ”Botoșăneanul TV”, antrenorul a arătat că întreruperea atât de prematură a carierei de fotbalist reprezintă marele regret al vieții sale.
”Vă dați seama, la vârsta de atunci, trebuie să plec în cantonament cu echipa mare a Stelei și vorbim de acea mare echipă cu Lăcătuș, Adrian Ilie, Gâlcă, Filipescu, adică o echipă extraordinară. Fiecare dintre noi când suntem copii avem un vis, mai ales când avem și o pasiune. Visam să ajung fotbalist, să joc în Liga 1, pe marile stadioane, chiar în străinătate, după care să ți se taie tot acest vis”,
Mihai Teja, antrenor FC Botoșani.
Mijlocaș central era postul pe care evolua ca junior. La acea oră nu dispunea de mijloacele financiare necesare pentru a se opera și a fost nevoit să se retragă. Dacă ar fi suportat atunci acea intervenție, ar fi putut practica fotbalul în continuare.
Și-a dorit însă să rămână în fotbal, a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, apoi a obținut și licența UEFA Pro, cea care permite antrenorilor să pregătească formații din SuperLigă. De asemenea, a făcut și școala de preparator fizic de la Coverciano, sediul tehnic al Federației Italiene de Fotbal.
”Se închide o ușă, se deschide o alta și până la urmă trebuie să iei viața așa cum e. Atunci, la momentul respectiv, totul era pentru mine pierdut. Sincer, nu mă vedeam să fac altceva, dar am luat-o de la capăt și am mers tot pe această pasiune a mea, fotbalul”,
Mihai Teja, antrenor FC Botoșani.
A ajuns astfel să stea ca principal pe banca cluburilor: FCSB, Dinamo, Universitatea Cluj, FC Voluntari, Pandurii Târgu Jiu, Gaz Metan Mediaș, ACSM Poli Iași.
Între timp, tehnica medicală a mai evoluat, operațiile respective au devenit mai ieftine și la 34 de ani, când antrena ca secund în Belgia alături de Mircea Rednic, și-a putut plăti intervenția medicală.
”La Bruxelles am reușit și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-am făcut bine. Și chiar dacă a fost mai târziu, important este să fiu sănătos. Acum sunt puternic, duc, chiar dacă mai sunt și cuvinte urâte și mai aud asta pe teren, la stadion, dar trebuie să te obișnuiești cu lucrul acesta”,
Mihai Teja, antrenor FC Botoșani.
În 2022, Mihai Teja îl pregătește printre alții pe Mihai Alexandru Roman, fost golgeter al României, pe care o afecțiune cardiacă l-a scos din fotbal timp de un an. Vârful adus de la Universitatea Craiova s-a operat și a putut reveni.
VEZI ÎN VIDEO DE LA 55:36
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024