În timpul unui concert susținut în aer liber, o parte laterală a scenei s-a prăbușit peste artist din cauza vântului.
Cariera de artist nu înseamnă numai momente frumoase, în care publicul te aplaudă și-ți fredonează cântecele, ci implică și o doză de neprevăzut, scrie Gândul.
Săptămâna trecută, acesta a bătut țara în lung și-n lat pentru a-și onora concertele pe care le avea programate. A fost o săptămână cu multe drumuri, dar și peripeții, care au culminat cu un incident care ar fi putut să-l coste viața.
„În trei zile, am zburat cu avionul la dus, la Botoșani, apoi seara, m-am întors la București cu un tren pe care l-am luat din Suceava, într-un vagon de dormit infect, apoi cu mașina la Budeasa, pentru că seara aveam recital”,
a povestit Ducu Bertzi.
Se spune că nu poți să te pui cu furia naturii, iar Ducu Bertzi a înțeles asta din propria experiență.
Săptămâna trecută, acesta a bătut țara în lung și-n lat pentru a-și onora concertele pe care le avea programate. A fost o săptămână cu multe drumuri, dar și peripeții, care au culminat cu un incident care ar fi putut să-l coste viața.
”În trei zile, am zburat cu avionul la dus, la Botoșani, apoi seara, m-am întors la București cu un tren pe care l-am luat din Suceava, într-un vagon de dormit infect, apoi cu mașina la Budeasa, pentru că seara aveam recital”,
a povestit Ducu Bertzi.
Odată ajuns la Budeasa, în județul Argeș, Ducu Bertzi și-a respectat rutina de artist, pregătindu-se pentru recital. Nimic nu anunța prăpădul care urma să se întâmple în scurt timp, exact când se afla pe scenă.
Ceea ce inițial părea doar o ploaie plăcută de vară s-a transformat în doar câteva clipe într-un adevărat potop.
”La mijlocul recitalului, a crescut nivelul ploii. A venit o furtună care a desprins una dintre lateralele din stânga, a măturat totul de pe scenă și a venit peste mine. Toți au reușit să se retragă de pe scenă, mai puțin eu, din cauza cablului de la chitară, care era încolăcit în jurul curelei de la chitară. De panică, nu mai reușeam să îmi eliberez chitara din cablu. Oamenii de la tehnic ne strigau: “Fugiți de pe scenă!”,
a povestit Ducu Bertzi.
În timp ce atât spectatorii, cât și organizatorii și invitații la spectacol s-au refugiat pe unde au putut, nimeni nu înțelegea de ce Ducu Bertzi nu pleacă de pe scenă.
Într-un final, cineva și-a dat seama că artistul are probleme și i-a sărit în ajutor.
”A venit unul dintre organizatori, Mihai, și m-a ajutat să mă eliberez și să părăsesc scena. Ceilalți colegi au fost in regulă, doar am fost foarte speriați. Eu aveam în minte și modul în care s-a încheiat Cenaclul Flacăra, tot în iunie, în anul 1985, după o furtună îngrozitoare”,
a spus artistul.
Spaima pe care a tras-o și care i-a adus aminte că, în urmă cu 38 de ani, a fost prins în mijlocul unei furtuni, la un spectacol al Cenaclului lui Adrian Păunescu de pe stadionul din Ploiești, în timpul căreia spectatorii, panicați de stingerea luminii, s-au înghesuit spre ieșire și s-au călcat în picioare. Șase persoane au murit atunci și aproximativ o sută au fost rănite.
Folkistul și colegii săi abia așteptau să treacă furtuna de la Budeasa, ca să poată părăsi zona.
”Colegii mei au revenit, după ce a trecut ploaia, să își strângă echipamentele de pe scenă, am urcat în mașină și am plecat. La prima benzinărie de pe autostradă, ne-am schimbat de hainele ude”,
a mai spus Ducu Bertzi.
Pe data de 15 iunie 1985, o furtună năprasnică avea să pună cruce pentru totdeauna Cenaclului Flacăra, condus de Adrian Păunescu.
Peste 10.000 de oameni, cei mai mulți tineri, veniseră pe stadionul echipei Petrolul din Ploiești, pentru a asista la spectacolul din acea seară, care s-a transformat, însă, într-o tragedie. O furtună cu ploaie torențială, tunete și fulgere s-a pornit din senin, copertina scenei a căzut, curentul electric a cedat, iar stadionul s-a cufundat în beznă totală.
Ducu Bertzi, care se afla atunci la spectacolul de pe stadionul din Ploiești, spune că a tras o sperietură teribilă. Panicați, spectatorii s-au înghesuit să părăsească stadionul, dar porțile mari erau închise, iar asta a creat busculadă.
În haosul de nedescris care a urmat, oamenii au dărâmat porțile, care au căzut peste ei și i-au strivit. Ceilalți, care au încercat să părăsească stadionul folosind singura ieșire disponibilă, prea îngustă pentru atâta lume, au fost călcați în picioare.
A fost un adevărat măcel: șase tineri au murit călcați în picioare și aproape o sută au fost răniţi. La Spitalul Judeţean Ploiești, medicii nu mai făceau faţă numărului mare de victime.
Incidentul sângeros a fost muşamalizat de autorităţile comuniste, care aveau să interzică, însă, Cenaclul Flacăra, după 12 ani de spectacole şi concerte.
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Gabriela Erdic
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024