Legi prost gândite, reformări în principalele domenii de activitate și măsuri populiste aplicate de politic au dus la un dezechilibru nedrept în grila de salarizare din instituțiile publice din România. S-a ajuns în situația în care un funcționar care a învățat cât o viață de om să primească pe fluturașul de salariu același venit pe care-l are și doamna care-i șterge biroul de praf. Și care în general nu are prea multă școală.
Iar astfel de exemple pot fi extrapolate în întreaga Românie și să constituie subiecte de dezbatere între factorii decizionali. Pentru că acesta a fost doar un singur aspect ce i s-a adus la cunoștință ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, care în ciuda agendei încărcate, a petrecut în sala Palatului Administrativ circa două ore și jumătate.
S-a pus accent pe legea salarizării unitare promisă încă din 2010 și tot amânată. Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, prezent la ședința de dialog social a avut o intervenție mai mult decât elocventă, bazată pe exemple care decurg din realitatea instituției pe care o cârmuiește.
”Într-adevăr noi avem în unitățile din subordinea CJ foarte mulți oameni, undeva la 70% și cu siguranță în luna iulie dacă minimul pe economie merge la 1.050, vom ajunge ca 70% dintre salariații CJ să fie la minimul pe economie și apar situații anormale în condițiile în care am avut să spunem consilieri juridici care au fost angajați la acea dată cu 1.000 și ceva de lei, femeia de serviciu avea 700 când era minimul pe economie. De la 1 iulie o să avem același nivel de salarizare și femeia de serviciu și consilierul juridic de la nivelul județului”, a declarat Gheorghe Sorescu.
Ministrul pentru dialog social a arătat că știe problema. Liviu Pop a mai spus însă că, până se va aplica o nouă grilă de salarizare în sistemul bugetar din România, primul pas care urmează a fi parcurs este acela de adoptare a noului Cod Fiscal. Iar legea salarizării unitare ar urma să își producă efectele de la 1 ianuarie 2016.
”Ca să realizăm o lege a salarizării unice aplicabilă de la 1 ianuarie 2016 putem să intrăm cu acest proiect de lege după aplicarea codului fiscal și al codului de procedură fiscală. Nu o să intru în detaliu, pot să spun doar că un plus de 0,5% pe o contribuție la bugetul de stat poate influența legea salarizării unitare. De aceea ca și pași primul pas este finalizarea dezbaterilor în Parlament și promulgarea noului Cod Fiscal după care se poate aborda în forță și legea salarizării unitare”, a răspuns Liviu Pop.
Noul sistem de salarizare a bugetarilor va include majorări anuale de salarii, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi, iar salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor.
Gabriela ERDIC
CITEȘTE:
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Speranța lui Iftime „s-a rupt” în ultimul meci amical: Este supărarea noastră
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Jandarmii au lansat o campanie națională pentru proteste pașnice – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Românii vor putea călători fără viză în SUA de la sfârșitul lunii martie
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile