Despre părintele din Botoșani, celebrul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan spune că este ”un om blând, cu o voce parcă anume dedicată îngerilor”.
Însă, mai spune autorul lucrării ”Inteligența materiei”, față de mulți dintre confrații domniei sale, părintele Emil Ciomârtan ”are o caracteristică extrem de utilă nouă, tuturor: a încercat să îmbine mereu religia cu știința”.
”Când stai să te rogi, fă-ţi mintea ta preot şi inima ta altar”, spunea Sfântul Paisie de la Neamţ. Cuvinte care greu mai sunt astăzi acceptate în societatea tot mai divizată, dar și într-un timp în care individualizarea, la nivel personal, îi conferă individului autonomia față de instituții, față de autoritate, deci și față de Dumnezeu.
Puține sunt breslele în care oamenii își mai acceptă ”seniorii”, în care ucenicul mai are nevoie de maestru, iar vorba ”cine nu are un bătrân să și-l cumpere” a căzut de mult în desuetudine.
Un preot cu har, însă, nu iese niciodată la pensie, deși administrativ se încadrează, cu acte și statut, în această categorie. Un preot cu har rămâne toată viața duhovnic, învățător, sfătuitor.
Așa este și nonagenarul Emil T. Ciomârtan, ”seniorul” din Protopopiatul Dorohoi cu aproape o jumătate de secol de slujire în ”via Domnului”, după cum spun confrații din altar.
(Pr. Teodor Ciuraru alături de Pr Emil Ciomârtan)
”Am copilărit în preajma acestui preot cu viața duhovnicească aleasă și, consider eu, bineplăcută Lui Dumnezeu”, spune pr. Teodor Ciuraru, de la Biserica Spitalului Municipal Dorohoi, care îl caracterizează pe părintele ”de la Iezerul Dorohoiului”, drept un ”nonagenar cu valențe adolescentine «veșnic tânăr și ferice» și exemplu de slujire pentru noi, cei mai tineri”.
Părintele profesor Emil Ciomârtan viețuiește astăzi în satul Iezer, comuna Hilișeu-Horia, județul Botoșani.
Puțină lume știe că părintele a scris alături de Teodor Zugravu cartea ”Credința adevărată”, iar de curând o alta, cu un nume care incită la lectură și la meditație: ”Gândul și virușii”.
De-a lungul timpului, părintele profesor Emil Ciomârtan și-a apărat credința ortodoxă cu demnitate și erudiție. A trăit monarhia, comunismul, democrația. A învățat din toate, a înțeles mersul lumii și le-a arătat multora calea către Dumnezeu.
(Preot Emil T. Ciomârtan)
Cei care l-au ascultat îi știu ”pledoariile” pentru suflet și trup deopotrivă.
”Postul trupesc trebuie asociat şi cu postul sufletesc, altfel nu are valoare”, spune părintele. Pentru că ”degeaba mănânci de post daca îl urăşti şi îl «mănânci» pe fratele tău”.
Părintele merge mai departe și spune că ”postul de toate relele trebuie însoţit de mai multă bunătate, smerenie şi dragoste sfântă”.
De aceea, de foarte mare importanţă este postul de la tot gândul rău. ”Igiena gândurilor”, spune părintele Ciomârtan, pentru că…
”...gândul bun dă sănătate, iar gândul rău dă boală. Fiecare gând produce o reacţie chimică. Gândurile bune produc reacţii chimice bune, gândurile rele produc reacţii chimice rele, adică toxine, şi de aci sănătatea sau boala”.
Despre scrierea părintelui Emil Ciomârtan, ”Gândul și virușii”, desfășurată în spirit teologic, s-a vorbit către finalul anului trecut într-o foarte cunoscută emisiune la televiziunea Trinitas, în cadrul căreia invitatul de seamă era medicul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan, autorul nu mai puțin celebrei lucrări ”Inteligența materiei”.
Neurologul Dumitru Constantin Dulcan a mărturisit prețuirea pentru preotul botoșănean, vorbind despre părintele Emil Ciomârtan în termeni admirativi.
”Este un om extrem de onest, foarte dedicat profesiei sale. L-am cunoscut cu ani în urmă, astăzi este la pensie, într-un sat din zona Botoșanilor. Este un om blând, cu o voce parcă anume dedicată îngerilor – blândă, dar care față de mulți dintre confrații domniei sale, are o caracteristică extrem de utilă nouă, tuturor. A încercat să îmbine mereu religia cu știința. Gândiți-vă că acest efort de explicare a religiei prin știință l-au încercat enorm de mulți oameni, și oameni cu statut științific destul de important, de mare competență”,
neurolog Dumitru Constantin Dulcan
Celebrul medic și psihiatru își amintește că, la prima întâlnire, a fost uimit să îl asculte pe părintele botoșănean. Mai ales prin aceea că manifestă o puternică aplecare către a-și ajuta semenii.
(Dr. Dumitru Constantin Dulcan)
”Când l-am întâlnit pe părintele prima oară și am văzut că se interesează de lucrurile acestea am fost foarte încântat să-l cunosc. Am spus: iată un om care nu doar că nu-și abandonează profesia, cuvântul pe care trebuie să-l spună lumii din punctul de vedere al profesiei pe care o are, ci în același timp vrea să explice și științific ceea ce, iată, cărțile sfinte ne dau. Lucru extrem de demn de remarcat. Cartea asta (”Gândul și virușii”, nota red.) asta face. Sigur că da, noi nu suntem profesioniști aici, noi venim din unghiul științei. Undeva ne întâlnim, și asta e cel mai important. Remarc onestitatea, cinstea, devotamentul, bunul simț, dorința de a-și ajuta semenii...”,
neurolog Dumitru Constantin Dulcan
Fiecare gând, în noi, produce substanțe chimice, ne spune părintele Emil Ciomârtan prin intermediul cărții ”Gândul și virușii”. Pentru că Dumnezeu a pus în noi o farmacie. Depinde de noi cum ”administrăm” gândurile și cum le transformăm în medicamente de folos nouă și celor din jur.
Orice credinţă e o religie, spun învățații. Iar dacă orice cărturar poate fi un preot al ei, orice carte devine ”o candelă ce arde veciniciei unui cult sufletesc”.
Părintele Emil T. Ciomârtan lasă în urmă candele-cărți pentru sufletele în căutarea luminii.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Ambulanța chemată pe Pietonalul Unirii: Botoșănean, la un pas de moarte din cauza frigului
Oana Sava
Nov 22, 2024
Dezvoltare accelerată a rețelei de drumuri din Botoșani în mandatul Doinei Federovici
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Medicul botoșănean de la spitalul din Rădăuți, replică după doi ani și jumătate
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
„Nordis” de Botoșani, un tânăr reținut pentru închirieri fictive de locuințe
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024