Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani a ajutat la identificarea suspecților.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. au făcut 11 percheziții domiciliare, în județele Prahova, Olt și Ilfov și în municipiul București și au pus în aplicare 14 mandate de aducere, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune și evaziune fiscală, scrie Ziare.com. Prejudiciul în acest dosar se apropie de 5 milioane de dolari, bani cu care au fost escrocate sute de persoane care au intrat într-o schemă financiară virtuală concepută de cei doi români. Potrivit unor surse, printre păgubiți se află cunoscuți oameni de afaceri din lumea sportului și turismului.
După înregistrare, clienților li s-ar fi afișat pe contul care le era alocat pe site-ul administrat de societate grafice false, care ar fi exprimat randamentul investițiilor lor, în criptomonede, cu creștere exponențială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent, începând cu luna noiembrie 2021.
De asemenea, în ciuda corecţiilor serioase de preţ pe piața criptomonedelor, graficul clienţilor ar fi afişat creşteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu îşi manifesau dorinţa de a retrage investiţia ori, cel puţin, profitul generat de aceasta.
Aceste false creşteri lunare de portofoliu, afişate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-ar fi creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente.
Astfel, majoritatea clienţilor ar fi rămas captivi în cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind trasferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului infracțional organizat și convertite în dolari.Totodată, schema infracţională dezvoltată de membrii grupării ar fi specifică sistemelor piramidale, astfel criptomonedele achitate de ultimii clienţi ar fi fost de cele mai multe ori convertite în dolari. Ulterior, cu o parte din aceste fonduri, membrii grupării ar fi efectuat plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care ar fi solicitat, în mod insistent, restituirea banilor și care ar fi promovat acţiuni civile, la instanţele de judecată, ori care ar fi susținut telefonic că ar intenţiona să formuleze plângeri penale. De asemenea, diferenţa rămasă ar fi fost cheltuită de membrii grupării infracţionale organizate în interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianţi, ori pentru retragere de numerar, la diverse ATM-uri.
Audierea persoanelor bănuite, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere, se va desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești.
În cursul acestei zile, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Alba-Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj-Napoca,Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Suceava, Târgu-Mureș, Timișoara, Oradea și serviciilor de combatere a criminalității organizate Olt, Hunedoara, Sibiu, Satu-Mare, Călărași, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Gorj, Mehedinți, Brăila, Vrancea, Neamț, Harghita, Maramureș, Sălaj, Covasna, Botoșani, Arad, Caraș-Severin, Vâlcea, urmează să fie audiate 240 de persoane vătămate (persoane fizice și jurice).
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024