Anul de grație 2018 înseamnă și marcarea a 168 de ani de la nașterea celui mai mare poet al României, Mihai Eminescu.
Și anul acesta, instituțiile de cultură mai ales din județul Botoșani, s-au aliniat pentru a organiza tot felul de activități care să ateste că într-adevăr aceste meleaguri sunt demne pentru a fi parte din capitala culturii românești.
La Primărie, după binecunoscutul tipar al anilor precedenți a avut loc ședința festivă de Consiliu Local prin care laureatul din acest an al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, a devenit și cetățean de onoare al municipiului reședință de județ.
Consilierii locali nu au vorbit deloc și au lăsat poeții să o facă. Pentru a-l cinsti pe Eminescu și meleagurile pe care el a călcat.
Au fost mulți cei care au luat cuvântul, mulți și importanți. Oamenii care au un cuvânt de spus în cultura românească și care, în fiecare an își fac timp să ajungă în cel mai nordic punct al țării, pentru Eminescu.
Președintele juriului Premiului Opus Primum, Alexandru Cistelecan a fost unul dintre ei. El a adresat mulțumiri autorităților locale pentru organizarea acestui festival pelerinaj.
Și și-a extins intervenția și cu alte propuneri.
„Ambițiile culturale ale județului să se propășească și mai mult. Acest județ este plin de talente și istoric și poate și actual și nu ar strica, pe lângă Festivalul Eminescu să mai organizați și unul Luchian și unul Pillat. Nu știu eu ce alte posibilități financiare ar mai fi, pentru că posibilități simbolice, județul are multe”,
Alexandru Cistelecan, președintele juriului Premiului Opus Primum
În unison, majoritatea vorbitorilor au apreciat eforturile depuse pe partea de organizare a poetului botoșănean Gellu Dorian. Care au fost răsplătite până acum cu mulțumiri verbale, mai degrabă.
”Toată lumea, marcăm și remarcăm efortul lui Gellu Dorian, Gellu Dorian este reprezentantul Filialei Uniunii Scriitorilor, una dintre cele mai active. El este cel care este sufletul acțiunii, nu numai acum ci și în vară. Am făcut câteva adrese către dv., am revenit chiar și la începutul acestui an și vin cu întrebarea dacă Gellu Dorian poate fi și el un cetățean de onoare al municipiului Botoșani?”,
Casian Marian Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor Iași
Unul dintre laureații premiului Mihai Eminescu din edițiile trecute a transmis, în cel mai elegant mod posibil un mesaj pentru clasa politică de astăzi.
Care cu greu s-ar putea gândi să se ridice la înălțimea celei trecute. Poetul Gabriel Chifu a criticat impotența autorității, pentru partea de infrastructură.
”Cred că avem datoria, e greu să fii la înălțimea înaintașilor noștri, dar măcar avem datoria să fim conștienți de darul formidabil pe care ni l-au făcut acum 100 de ani, prin crearea acestui stat al nostru, întregit și funcțional pentru modernitate. Cum am arăta că suntem conștienți de acest dar pe care l-am primit, Marea Unire, prin proiecte cât mai pregnante și mai coerente. Brătianu, înainte de anii 1900 inaugura doi căi ferate pe Valea Oltului, între Muntenia și Transilvania și apoi altă cale ferată care unea Transilvania de Moldova. Era un gest simbolic prin care semnala această dorință și acest ideal românesc al unirii și care trebuia să existe și instituțional”,
Gabriel Chifu, vicepreședinte Uniunea Scriitorilor din România
Poetul a mai remarcat că ”astăzi avem atâtea pierderi, ne pierdem vremea cu certuri mărunte și nu am fost în stare să unim cu autostrăzi provinciile noastre și să construim proiecte coerente”, o aluzie fină la faptul că, în ultimii doi ani cel puțin, în România nu s-a inaugurat nici un kilometru de autostradă.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un italian a primit avertisment după o plimbare cu câinele în Centrul Istoric
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un grup de copii a încercat să distrugă camerele de supraveghere cu bulgări de zăpadă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Declarația zilei 26 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 26, 2024
Oana Sava
Nov 26, 2024