O tânără dirigintă a unei clase a XII-a încearcă să-şi înveţe elevii la nivelul anului 2018, într-un mod în care aceştia să vrea să primească informaţia, nu să o perceapă ca pe o corvoadă.
Educaţia juridică îşi propune să îi familiarizeze pe elevi cu noţiunile de drept civil şi penal, să îi ajute să îşi asume responsabilităţi şi să îşi dezvolte valori etice adaptate societăţii contemporane. Şi la nivelul şcolilor din Botoşani, au loc o serie de activităţi de informare juridică, realizate în parteneriate cu autorităţile abilitate şi cu persoane desemnate să faciliteze accesul la cunoştinţe fundamentale de drept.
În acest context, la Colegiul Economic „Octav Onicescu” a avut loc o activitate de promovare a unei culturi juridice menite să încurajeze respectul faţă de lege şi atitudinea civică în rândul tinerilor. Astfel, sub sloganul „Faptele mele şi consecinţele acestora”, Anca Colescu, profesor şi consilier juridic, cea mai cunoscută pentru modul în care le explică elevilor educaţia juridică, i-a introdus pe elevii clasei a XII-a B, diriginte Alina Iosub-Georgescu, în noţiunile elementare privind consecinţele juridice pe care le pot avea faptele lor.
Activitatea a fost de tip dezbatere, elevii fiind încurajaţi să îşi exprime liber ideile, să adreseze întrebări şi să îşi clarifice nelămuririle. Au fost prezentate noţiuni elementare despre Codul Penal şi Civil, cu accent pe consecinţele juridice ale faptelor ce contravin principiilor morale. De asemenea au fost analizate cazuri concrete cu caracter antisocial, din şcoli, cu accent pe implicaţiile penale ale acestora.
„Societatea actuală este guvernată de principiul respectării normei de drept, astfel că fiecare cetăţean este obligat să cunoască noţiuni elementare din domeniul juridic. În calitate de dirigintă a unor tineri aflaţi oarecum la începutul drumului lor evolutiv, am considerat oportună o astfel de activitate care să îi pregătească pentru devenirea lor ca oameni responsabili şi etici”, a precizat prof. Alina Iosub-Georgescu pentru Ziarul Evenimentul.
Feed-back-ul elevilor este unul pozitiv, aceştia manifestând interes şi o atitudine activă pe tot parcursul activităţii, ceea ce confirmă disponibilitatea şi dorinţa lor pentru astfel de activităţi.
„Activitatea a fost interesantă şi nu mă aşteptam să mă captiveze. Am aflat lucruri noi legate de codul penal pe care nu le ştiam până acum. Consider că această activitate are un rol important deoarece ne învaţă că orice faptă comisă indiferent de gravitatea ei va fi pedepsită. Din păcate timpul nu a fost de partea noastră, dar sunt mulţumită de felul în care s-a desfăşurat activitatea şi m-aş bucura dacă astfel de întâlniri s-ar ţine mai des în licee”, a declarat Ionela Cătălina Alexoaie, elevă în clasa a XII-a B
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024