Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte (susținut de ALDE) al Consiliului Județean și primarul social democrat al orașului Săveni, Relu Târzioru sunt cei care s-au luptat pentru conducta de înaltă presiune pe traseul Botoșani – Darabani.
După discuțiile purtate în capitală, magistrala a fost cuprinsă în Planul de Modernizare și Dezvoltare Investiții al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale.
„Avem vești bune că, într-adevăr s-a făcut proiectul din partea Transgaz, s-a aprobat, deja a venit avizul pozitiv pentru această investiție. Au fost aprobați și indicatorii tehnico-economici în comisie și în acest moment ne aflăm în stadiul destul de avansat de a începe acea investiție, din partea Transgaz, cu condiția să fie siguri că toate acele UAT-uri care sunt pe traseul magistralei se vor conecta la noua investiție”,
Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani
Săptămâna viitoare urmează să fie efectuată la Botoșani o vizită de lucru din partea președintelui Autorității Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și a unei persoane din conducerea companiei E.ON – partea furnizare de gaze naturale.
Vor avea loc o serie de discuții și cu primarii din localitățile vizate de această investiție.
„Până la urmă, trebuie să dăm încredere că acea investiție o să înceapă, primarii la rândul lor să înceapă demersurile pe executarea acelor SF-uri care sunt necesare noilor proiecte. Primarii în primul rând ar trebui să ia în calcul să aloce bani în bugetul de anul viitor pentru că vor trebui să facă niște SF-uri, să facă acele contracte. Cei de la Transgaz vor să fie siguri că într-adevăr vor exista consumatori pe această nouă rețea”,
Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani
Rețeaua este aprobată în primă fază pe o lungime de 35 de kilometri de la Copălău spre Săveni, urmând ca în etapa a doua să fie extinsă spre Darabani.
Discuțiile la acest nivel și deplasarea la Botoșani au la bază și o amplă campanie de conștientizare a investiției, mai ales de către primarii unităților administrativ teritoriale care își pot racorda localitățile la noua magistrală.
„Deja s-au făcut acele calcule pentru că toți primarii au venit cu informații despre consumatori, potențiații consumatori din zonă, s-a făcutun calcul pe consumuri, e destul de avansat, nu treceam mai departe dacă nu aveam acele aprobări”,
Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani
Transgaz care face această investiție importantă în județul Botoșani a trecut și prin experiența eșuată a magistralei Hârlău – Bucecea, înființată în urmă cu aproximativ 10 ani și la care, din motive inexplicabile, nu s-a racordat niciuna dintre localitățile de pe traseu, cum ar fi Flămânzi, Coșula, Cristești, Bălușeni, Curtești, etc.
De partea de documentație s-a ocupat Primăria Săveni prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Prutului” din care fac parte peste 20 de primării din nordul județului: „Ei sunt un fel de lider de proiect, de la Primăria Săveni. Această ADI Valea Prutului a depus toate documentațiile, chiar s-a muncit la acest lucru. Durează într-adevăr în timp, dar începe să se vadă lumina de la capătul tunelului”, a încheiat Bogdan Dăscălescu.
Fiind vorba despre o investiție a celor de la Transgaz, la acest moment nu se cunoaște valoarea ei.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Dintr-o „joacă”: Copii prinși pe camerele de supraveghere că au dat foc unui container
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
MARȚI: Mai mulți botoșăneni din municipiu rămân fără apă din cauza unei avarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024