Apariția unui nou caz de pestă porcină africană la un porc domestic abandonat a pus echipajele Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) în alertă maximă.
Numeroase echipaje de medici din cadrul DSVSA au răscolit nordul județului pentru identificarea atât a proprietarului animalului infectat cât și pentru a depista dacă mai există și alte suine bolnave.
Măsurile întreprinse de reprezentanții DSVSA au vizat și o fermă importantă de la Ștefănești care are în jur de 11.000 de animale.
„La Ștefănești avem o fermă comercială de producție de porci. Dacă scăpăm virusul spre acea fermă riscăm să trebuiască să lichidăm acea fermă care este în continuă dezvoltare. Ar fi păcat pentru că este unica fermă de producție din Botoșani și chiar trebuie să întreprindem orice măsură pentru a o proteja și pentru a-l ajuta pe agentul economic să se dezvolte în continuare, pentru că am înțeles de la colegi că se dezvoltă frumos, a început de la o hală, acum are patru și merită să prospere”,
Mihai Țurcanu, director DSVSA Botoșani
35.000 de porci care ar fi la nivelul județului în gospodăriile oamenilor.
De la apariția primelor cazuri de pestă porcină africană la Botoșani, au fost înregistrate 21 de focare la porci domestici dintre care un număr de 11 sunt deja stinse. Au fost sacrificați 193 de porci pentru care proprietarii au primit despăgubiri de la stat în sumă totală de 193.000 de lei.
La mistreți, din cele 49 de fonduri cinegetice existente la nivelul județului Botoșani, 8 au fost cu focare numai în ultima lună. Zona cea mai afectată este Lunca Prutului cu 26 de cadavre de mistreți.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile